Hlavní obsah

Soud potvrdil lékařům z Přerova podmínky za smrt pacienta s kýlou

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě potvrdil v úterý roční podmínky se zkušební dobou dvou let lékařům přerovské nemocnice Richardu Polzerovi (52) a Stanislavu Kalabusovi (58). Podle soudu před třemi lety způsobili smrt tehdy 64letého pacienta, který zemřel po plánované operaci břišní kýly.

Lékaři obžalovaní kvůli smrti pacientaVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Soud zamítl odvolání obžalovaných proti verdiktu přerovského okresního soudu ze 4. června letošního roku, kterým se domáhali zproštění obžaloby.

„Pacient měl bolesti, nemočil, škytal. Lékaři neudělali odběry, ultrazvuk, nezměřili mu tlak, puls. Zkrátka nehlídali ho a v důsledku toho neučinili kroky k záchraně jeho života. Kdyby přijali nezbytná diagnostická opatření, dostal by alespoň vyšší šanci na přežití,“ vysvětlila rozhodnutí krajského soudu soudkyně Michaela Burešová.

Hospitalizovat se pacient nechal dobrovolně kvůli neustále se zvětšující břišní kýle, která se u něj objevila po osm let staré onkologické operaci tlustého střeva. Zákrok byl sice náročný a dlouhý, ale ve výsledku úspěšný natolik, že lékaři muže už na druhý den přeložili z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení. Tam se však jeho stav neustále zhoršoval.

Banální zákrok v děčínské nemocnici udělal ze seniora mrzáka. Sestra jde k soudu

Krimi

Než se mu dostalo řádného vyšetření, které odhalilo akutní zánět pobřišnice, bylo už příliš pozdě. Ani urgentní operace mu život nezachránila. Zemřel 1. února 2016 na celkovou sepsi organismu, která zapříčinila selhání orgánů a nezvladatelné krvácení.

Podle soudního znalce Františka Antoše, chirurga pražské Nemocnice na Bulovce, který případ posuzoval, by měl pacient mnohem větší šanci na přežití, kdyby lékaři nezanedbali pooperační péči. Zároveň poukázal na nedostatky ve zdravotní dokumentaci pacienta, v níž podle něj není záznam ani o základních vyšetřeních.

Justiční ping-pong kvůli lidské tragédii trvá 12 let

Krimi

Obžalovaní jakékoliv pochybení odmítli. Oba tvrdili, že po medicínské stránce udělali maximum. Nedostatky v dokumentaci vysvětlovali tím, že pracovali pod časovým tlakem. Podle Kalabuse navíc léčba pacienta byla složitá a komplikace atypické, jeho organismus se prý nebyl schopen vypořádat s druhou operací.

Za lékaře se postavila i odborná komise chirurgů, od nichž si nechala vypracovat posudek obhajoba. Zastal se jich také nemocniční personál. Zdravotní sestry, které s lékaři v nemocnici sloužily, zemřelého shodně popisovaly jako pacienta, jenž si na nic nestěžoval a své problémy asi zamlčoval. Oba chirurgové v nemocnici dál pracují.

Reklama

Výběr článků

Načítám