Hlavní obsah

Soud potvrdil doživotí pro vraha seniorů, podle obhájce je to dobrý člověk

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Vrchní soud v Praze potvrdil v odvolacím řízení trest doživotí pro trojnásobného vraha Michala Semanského (36). Od roku 2009 do loňského ledna zavraždil a oloupil tři seniory včetně vlastního strýce a otčímova bratra. Královéhradecký krajský soud ho v listopadu poslal na doživotí za mříže.

Foto: MMS/Josef Koukal, Právo

Michal Semanský před soudem

Článek

Semanský se v odvolacím řízení domáhal zmírnění doživotního trestu na dvacet až třicet let. Argumentoval tím, že svou třetí oběť, důchodkyni, která se udusila ve skříni se šatstvem, nechtěl zabít. Věřil prý, že si přivolá pomoc. „Měl jsem ji rád,“ prohlásil dokonce na adresu ženy, u níž si už dříve půjčovala peníze jeho přítelkyně.

Soudní senát však jeho slovům neuvěřil. „Nelogicky označil za cíl její izolace ve skříni právě to, aby ho neprozradilo volání o pomoc. Přitom se dovolává toho, že očekával, že ji někdo uslyší a pomůže jí,“ konstatovala předsedkyně senátu Jaroslava Maternová. „Neučinil také žádné opatření, například následný anonymní telefonát, aby ji někdo našel,“ podotkla soudkyně.

Odsouzený je morálně invalidní

Semanského obhájce Zdeněk Plachetka soudu přesto domlouval, že když uvěřil obžalovanému jeho doznání k předchozím dvěma vraždám, měl by mu věřit i jeho tvrzení o neúmyslném zabití důchodkyně. „Na setkání se znalci jsme se shodli s hodnocením obžalovaného jako v podstatě dobrého člověka,“ uvedl Plachetka. Podle něj by měl být Semanskému umožněn v budoucnu návrat do společnosti.

Podle závěru znalců, které bylo u soudu čteno, je však trojnásobný vrah „emočně a morálně invalidní“ a jeho nápravu experti téměř vyloučili. Není sice přímo agresivní, ale ve strachu, například z existenčních problémů, může jednat nepředvídatelně.

Maternová v závěru hlavního líčení uvedla, že přísný trest má jasně signalizovat zprávu, že podobné jednání nehodlá společnost tolerovat. „Důchodci, kteří jsou důvěřiví a nezpůsobilí k obraně, se stávají stále častějším terčem útoků pachatelů motivovaných ziskem,“ dodala soudkyně.

Vraždil od roku 2009

Policie Semanského zatkla loni v lednu kvůli podezření z vraždy 74leté ženy v Týništi nad Orlicí. Mladý muž se vloupal - dokonce již podruhé - do jejího domu s nožem v ruce a kuklou na hlavě. Důchodkyni zavřel do šatní skříně, kde se po několika desítkách minut udusila. Dům stojící osaměle nedaleko lesa vyloupil, utekl se 17 tisíci korun v kapse.

Poté, co se policii k činu přiznal, přihlásil se překvapivě k dalším dvěma vraždám, které by jinak zůstaly nejspíš neobjasněny.

Nejprve před třemi lety na Šumpersku zavraždil svého 72letého strýce, když mu odmítl půjčit peníze. Seniora uškrtil a pak zapálil jeho dům. Předtím z něj ukradl 90 tisíc korun. V únoru 2011 pak, opět pro peníze, uškrtil 67letého bratra svého otčíma v Lípě nad Orlicí. Jeho tělo zatížil kameny a hodil do studny u domu.

Všechny vraždy vysvětlil tím, že potřeboval peníze na splacení dluhů své tehdejší přítelkyně. Semanský sice od prvoinstančního soudu odešel s výjimečným trestem doživotního vězení, protože se však přiznal, ponechal mu soud možnost požádat po dvaceti letech o podmínečné propuštění. Obhájce žádal výjimečný, avšak mírnější trest v rozmezí od 20 do 30 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám