Hlavní obsah

Soud osvobodil kněze obžalovaného za zneužívání mladého ministranta

– Jeseník • Aktualizováno

Jesenický okresní soud ve středu zprostil v obnoveném řízení obžaloby bývalého katolického kněze Adam Stanislava Kuszaje, který byl stíhaný za zneužívání tehdy 16letého ministranta. Muž za to v roce 2011 dostal podmíněný trest. Soudce Miloš Kubíček ve středu v rozsudku uvedl, že nebylo prokázáno, že se tento skutek stal.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Bývalý katolický kněz Adam Stanislav Kuszaj u Okresního soudu v Jeseníku

Článek

„Absentuje jakýkoliv přímý důkaz o vině obžalovaného,” uvedl soudce Miloš Kubíček.

Kuszaj byl odsouzen na základě výpovědi mladíka. V listopadu 2016 však soud povolil obnovu řízení.

Významnou roli v případu hrál revizní znalecký posudek. „Výpověď poškozeného ve světle revizního znaleckého posudku nemůže být důkazem, neboť podle revizního znaleckého posudku je nevěrohodná. Rovněž výpovědi svědků v obnoveném řízení svědčí ve prospěch obžalovaného a v neprospěch obviněného. Soud proto rozhodl ve prospěch a obžaloby jej zprostil,” dodal soudce.

Chci hlavně sloužit lidem a Bohu, vrátit se ke kněžské službě je pro mě nejdůležitější.
kněz Kuszaj

Bývalého kněze soud potrestal za pohlavní zneužívání a ohrožování výchovy mládeže v roce 2011 a uložil mu tehdy půlroční trest s podmíněným odkladem na dva roky, soud mu navíc zakázal po dobu tří let pracovat s dětmi do 18 let. Trest byl muži sice na základě amnestie později prominut, po odsouzení byl však Kuszaj suspendován a kněžskou práci již vykonávat nemohl.

Středeční rozhodnutí soudu Kuszaj přivítal. „Mám radost, samozřejmě, ani to nemůžu vyjádřit, jsem tím vším unavený. Chci se vrátit ke kněžské službě, je to můj sen a chci ho naplňovat,” řekl ve středu Kuszaj.

Proces zasáhl skoro deset let jeho života. Místo práce kněze zastával dosud dělnické profese. „Chci hlavně sloužit lidem a bohu, vrátit se ke kněžské službě je pro mě nejdůležitější. Samozřejmě že vnímám, že jsem o devět let přišel, ale člověk má další zkušenosti. Pracuji, byl jsem s lidmi a ti nevěděli, kdo jsem. Sloužil jsem jim i v práci, ale jiným způsobem," doplnil kněz.

Zvažují odškodnění

Jeho obhájkyně Zuzana Kožnárková řekla, že rozhodnutí soudu s ohledem na důkazy očekávali. „Jednalo se nejen o zásadní svědectví tří osob, kterým se měl poškozený svěřit, že si obvinění vymyslel, ale i další důkazní materiál, který jednoznačně nevinu klienta podporoval,” uvedla obhájkyně.

Poukázala na to, že předchozí odsouzení bylo postaveno na závěrech znalkyně, jejíž metody později označili revizní znalci za nevhodné a zastaralé. „Znalci dospěli vůči poškozenému k závěru, že se jedná o natolik patologickou osobnost, v níž se pod maskou rádoby hodného chlapce ukrývá predátor, který parazituje na druhých. A bohužel k tomu zneužil i mého klienta,” doplnila Kožnárková.

Podotkla, že další kroky ohledně možného odškodnění budou zvažovat. „Je zde také prostor pro státní zástupkyni, zda se minimálně jedna osoba nedopustila trestného činu,” dodala.

Kuszaj i státní zástupkyně se ve středu po rozsudku na místě vzdali odvolání, lhůtu si ponechala pouze zmocněnkyně poškozeného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám