Hlavní obsah

Bývalý kněz, odsouzený za zneužívání ministranta, dosáhl obnovy procesu

Právo, Petr Marek

Bývalý katolický kněz Adam Stanislav Kuszaj, který byl před pěti lety odsouzen k podmíněnému trestu za pohlavní zneužívání jednoho z ministrantů, má šanci na rehabilitaci. Okresní soud v Jeseníku ve středu povolil obnovu řízení. Jednání se konalo z důvodu ochrany mravnosti s vyloučením veřejnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Adam Stanislav Kuszaj u Okresního soudu v JeseníkuVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Verdikt soudu se novináři dověděli až od Kuszajovy advokátky Zuzany Kožnárkové. „Důkazy byly natolik silné, že soud našemu návrhu vyhověl. Přinesly nové skutečnosti, které jsou zásadní. Bude nutné je přezkoumat. Podrobnosti ale nyní sdělovat nebudu. Nechceme předbíhat událostem, protože jsme znovu na startovní čáře. Vše se bude odvíjet až od pokračování hlavního líčení,“ řekla Právu Kožnárková.

Rozhodnutí soudu o obnově řízení Kuszaj přivítal. „Je pro mě velmi důležité, neboť kněžství to byl můj život a samozřejmě bych se k němu rád vrátil,“ uvedl po skočení jednání.

Foto: Petr Marek, Právo

Adam Stanislav Kuszaj u Okresního soudu v Jeseníku

Bývalý kněz od počátku celé kauzy tvrdí, že je nevinný. Trest pro něj znamenal konec jeho církevní dráhy. Nemohl vykonávat své povolání a musel vzít za vděk prací dělníka. Jenže nyní se ukazuje, že vše mohlo být jinak – tehdy 16letý ministrant se totiž údajně svěřil, že si vše vymyslel. Motivem mohly být peníze, po knězi chtěl odškodné 250 tisíc korun.

Podle svědkyně byly motivem peníze

„Řekl mi, že mu farář nic neudělal, že si vše vymyslel, protože potřeboval peníze. Asi za hodinu mi mobilem psal, abych o tom mlčela. Později jsem to řekla jednomu studentovi práv a ten to pak rozjel ve velkém,“ řekla Právu někdejší kamarádka poškozeného ministranta, která ve středu u soudu vystupovala jako svědkyně.

Sám poškozený její tvrzení odmítl. „Stalo se to tak, jak jsem před lety vypověděl. Proč se proti mně obrátila, nevím. Měli jsme nějaké rozepře, možná chtěla být zajímavá. V každém případě jsem s ní skončil,“ uvedl dnes třiadvacetiletý muž.

„Synovi věřím. Nevymyslel by si to. Navíc dodnes má z toho trauma,“ řekla novinářům mladíkova matka.

Kněz vinu popřel

Podle verdiktu jesenického soudu z roku 2011 kněz nejméně od března do června 2009 ve třech případech pozval ministranta k sobě domů, umýval ho a pak jej měl osahávat po celém těle i na přirození. Kuszaj to popřel s tím, že tehdy šestnáctiletý chlapec u něj pouze dvakrát přespal, když nechtěl jít domů. Soud mu však neuvěřil.

„Nikdy jsme spolu neměli žádný konflikt. Pocházel z chudé rodiny, snažil jsem se mu i dalším ministrantům pomáhat, třeba organizováním výletů, na Vánoce jsem jim dával dárky. Hoch u mě dvakrát přespal a stěžoval si na poměry doma, matka prý s přítelem doma pije a on tam nemůže vydržet,“ řekl už dříve Právu odsouzený kněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám