Hlavní obsah

Soud očistil lékařku, obžalovanou ze smrti dítěte

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Dětská lékařka z ostravské fakultní nemocnice Andrea Hladíková, která od roku 2005 čelila trestnímu stíhání kvůli úmrtí tříletého pacienta, se ničeho špatného nedopustila. Takový verdikt vynesl ve čtvrtek Okresní soud v Ostravě.

Článek

Zproštění obžaloby dokonce ve svém závěrečném slovu žádala i státní zástupkyně. Soudce Jaroslav Rakošan v odůvodnění rozsudku označil celé trestní stíhání za zcela neodůvodněné a v rozporu s trestním řádem.

Chlapec zemřel dva dny po operaci

"Nelze trestat lékaře za to, že si vybrali povolání, kde se umírá. Musí být zjištěno, že porušil své povinnosti a nepostupoval v souladu s poznatky lékařské vědy. To se ale nestalo," řekl.

Nešťastná událost se v ostravské nemocnici začala odvíjet loni 28. července, kdy lékaři operovali tříletému Sebastianovi cystu u kořene jazyka. Dva dny po operaci ale přišly vážné komplikace a chlapec upadl do kómatu. Šestnáctého srpna zemřel.

Lékaři sice tvrdili, že udělali pro záchranu chlapečka maximum, případem se ale začala zabývat policie a na základě vyjádření znalce pak zahájila trestní stíhání.

To ale byla podle soudce zásadní chyba, protože vyjádření znalce, který tehdy připustil pochybení lékařky, nesplňovalo kritéria pro znalecký posudek a znalec navíc vycházel z neúplných podkladů.

Znalec u soudu přehodnotil své názory

"První posudek neobsahoval nálezovou část, pouze konstatoval závěry, aniž by vysvětlil, jak k nim došel," řekl soudce Rakošan s tím, že stejný znalec pak u soudu své závěry nakonec přehodnotil.

Státní zástupkyně se odmítla k údajnému pochybení vyjádřit. "V hlavním líčení došlo ke změně důkazní situace, proto jsem navrhovala zproštění od obžaloby," řekla pouze. Lékařka se vyhlašování rozsudku neúčastnila vzhledem k tomu, že ji celá záležitost silně traumatizuje a nechápe, proč musela dojít až k soudu.

Pozůstalí se ale s verdiktem nehodlají smířit a jsou přesvědčeni, že Sebastian nemusel zemřít. "Ať nás sám Pánbůh chrání před českou justicí," řekl po vynesení rozsudku chlapcův dědeček. Na dotaz, zda rodina bude žalovat fakultní nemocnici, odmítl odpovědět.

Reklama

Výběr článků

Načítám