Hlavní obsah

Exdetektiv ÚOOZ, který měl vyzradit razii, u soudu vypovídal za zavřenými dveřmi

Novinky, bad, kub
Praha

Obžalobou kvůli údajnému vyzrazení policejní akce se začal ve čtvrtek zabývat Obvodní soud pro Prahu 5. V současnosti již bývalý vysoce postavený policista Luděk Vokál (50) čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby, za které může dostat až pět let vězení. Vokálův výslech se kvůli možnému vyzrazení utajovaných informací konal za zavřenými dveřmi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obžalovaný bývalý elitní detektiv Luděk Vokál

Článek

Vokál jako vedoucí prvního odboru násilí u někdejšího Útvaru organizovaného zločinu (ÚOOZ) měl podle žalobce Michala Muravského zjistit informace o chystané policejní akci.

Tou byla razie v trestní kauze Operace Vidkun, během které detektivové ÚOOZ pozatýkali na Olomoucku tamní policisty, hejtmana a podnikatele kvůli údajným únikům z trestních řízení.

Vokál podle Muravského poslal v den razie 13. října 2015 ráno přes aplikaci Viber ze svého tabletu brněnskému podnikateli a lobbistovi Albinu Arifovičovi (46), se kterým udržoval přátelské vztahy, zprávy o tom, koho se Vidkun týká. [celá zpráva]

„Už je pozdě, už s tím nic neuděláme, zbytek ústně.“ Tak zněla první zpráva, kterou Vokál podle obžaloby Arifovičovi poslal. Když se Arifovič ptal, o co jde, měl mu Vokál odpovědět: „O tebe a o mě ne.“ Podnikatel se bál případného zásahu ÚOOZ, Vokál ho ale údajně ubezpečil, že asi ne, protože se s „dotyčným stýkal okrajově a posledních pár let asi vůbec“.

Následně podle Muravského Vokál předal přes svou a Arifovičovu manželku podnikateli vzkaz, o koho má jít: „Hejtman O. kraje (tehdy Jiří Rozbořil - pozn. red.), I. Langer (někdejší ministr vnitra - pozn. red.) a další.“

Neveřejný výslech

Tím podle Muravského poskytl nepovolané osobě neveřejné informace o plánovaných policejních úkonech. Zprávy našli vyšetřovatelé Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) ve Vokálově tabletu.

Výslech Vokála byl na žádost jeho obhájce Radka Šmerdy vzhledem k Vokálově tehdejšímu pracovnímu zařazení neveřejný.

Vokálova manželka následně u výslechu uvedla, že Vokála tehdy štvalo, že mu byli odveleni lidé a on ani nevěděl kam. „Bylo naprosto jasné, že se bude konat zřejmě nějaká realizace. To je logické, to je normální,“ řekla žena, která mu v den razie podle svých slov zavolala do práce, co se děje, protože zprávy o akci už proběhly v médiích. Vokál jí měl říct, ať to dá vědět Arifovičovým, že je to věc, která je bude zajímat. Na otázky státního zástupce Vokálová vypovídat odmítla.

Vokál podle svých dřívějších vyjádření v médiích vinu popírá. V době, kdy měl posílat Arifovičovi z tabletu zprávy, byl prý na cestě do práce a tablet měl doma. S Arifovičem se prý o Vidkunu bavil až den poté, kdy o něm informovala média. Vokál si myslí, že GIBS si touto cestou chtěl vyšlápnout na jeho tehdejšího nadřízeného Roberta Šlachtu.

Šmerda také po přednesu obžaloby vznesl námitku místní a věcné příslušnosti, podle něj by měl věc projednávat jiný soud, v obžalobě se navíc neuvádí ani místo údajného spáchání trestného činu. Tu ale soudkyně Jana Humeni zamítla. K soudu byli předvoláni manželé Arifovičovi, ti se ale bez omluvy nedostavili, soudkyně jim tak uložila pořádkovou pokutu každému pět tisíc korun.

V kauze zbývají poslední odposlechy

Vyšetřování samotné kauzy Vidkun se téměř po třech letech blíží k závěru. Podle žalobce Petra Šeredy z olomouckého vrchního státního zastupitelství zbývají poslední výslechy, které si vyžádali obvinění, informovala ve čtvrtek ČTK.

V případu podezřelých vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky, jsou obviněni čtyři lidé včetně bývalého sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Rozbořila. Většina z nich musela změnit profesi. Podle Rozbořilova obhájce Petra Konečného byly nyní dokončeny výslechy obviněných policistů. Čas zabere i seznámení se spisem a vyhodnocení ze strany státního zastupitelství, uvedl.

Rozbořil je obviněn z podplácení, kromě něj čelí obvinění i tehdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj a tehdejší olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec. Oba jsou obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby, náměstek, který podle policie vynášel informace ze spisů, navíc z přijetí úplatku. Čtvrtým obviněným je vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, který se zodpovídá z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám