Hlavní obsah

Skrytá kamera natočila zlodějku, která se vloudila k 94leté seniorce a okradla ji

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na brněnské kriminalisty se obrátil koncem srpna příbuzný 94leté ženy, který oznámil, že stařenka byla nejméně dvakrát okradena neznámou zlodějkou. Celou akci nahrála skrytá kamera v bytě seniorky.

BEZ KOMENTÁŘE: Skrytá kamera natočila drzou zlodějku Video: Policie ČR

 
Článek

„Vyšetřování je vzhledem k věku či zdravotnímu stavu seniorů zpravidla velmi obtížné, tentokrát ale nabralo rychlý spád. Do bytu totiž oznamovatel po dohodě s rodinou nainstaloval kamerový systém, aby mohl svou příbuznou čas od času zkontrolovat, zda například nemá zdravotní obtíže. Když se na něj obrátila s tím, že nemá hotovost, ačkoliv brala před pár dny důchod, nedalo mu to a kamerové záznamy prošel. Ty zachytily celou akci drzé zlodějky. Muž tedy dorazil na policii i s kamerovými záznamy, na základě kterých už kriminalisté bez problému dohledali podezřelou osobu,“ uvedl k případu policista Pavel Šváb.

Jak se ukázalo, zlodějka se obdobné trestné činnosti dopustila již v minulosti. Škodu seniorům podle dosavadního vyšetřování způsobila rozličnými metodami: někdy se lstí vloudila do bytů a tam je pak okradla, jindy se zmocnila platební karty psychicky nemocného a vybrala z ní peníze, seznámila se na inzerát a následně neváhala přimět oběť, aby si vzala půjčku, a tu pak v nestřeženém okamžiku ukradla.

Zároveň kriminalisté prověřovali získané poznatky a podařilo se jim vypátrat dalších pět obětí, které okradla či podvedla. „Na policii se ani neobraceli, protože se styděli. Pětapadesátiletá žena je v tuto chvíli ve vazbě a k novým pěti případům se odmítla vyjádřit,“ doplnil Pavel Šváb.

Ještě si řekla o nálezné

Míru drzosti ženy vykresluje výpověď jedné z poškozených. Tu oslovila na zastávce u hlavního nádraží. Během hovoru jí nepozorovaně odcizila peněženku, což poškozená zjistila, až když chtěla platit v nedalekém obchodním domě. Vzápětí jí na mobil volala podezřelá, že jí peněženku (samozřejmě bez hotovosti) vrátí. Z dalšího setkání měla šestasedmdesátiletá seniorka strach.

„Nalezené“ věci (včetně občanského průkazu) tak pětapadesátiletá žena urychleně odvezla do místa bydliště, kde si u příbuzných nestyděla říct o nálezné ve výši tisíc korun.

V Jihomoravském regionu policie letos eviduje 51 poškozených seniorů (v roce 2017 to bylo 83 a v roce 2016 58). V sedmnácti případech se pachatelé vydávali za sociální pracovníky nebo zaměstnance elektráren či plynáren a seniory podvedli. Ve zbývajících pak použili legendy o vnucích v nouzi či nabídce služeb a v bytě pak seniory okradli.

Reklama

Výběr článků

Načítám