Hlavní obsah

Škoda po srážce pendolina v Bohumíně přesáhne 36 milionů korun

– Bohumín

Škoda, kterou v pondělí ráno v Bohumíně na Karvinsku způsobila srážka posunovací lokomotivy s vlakem pendolino, přesáhne podle Drážní inspekce 36 milionů korun. ČTK to řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Srážku nepřežil strojvedoucí pendolina.

Článek

Srážku nepřežil strojvedoucí. Ve vlaku se lehce zranila stevardka, na posunovací lokomotivě čtyři zaměstnanci společnosti ČD Cargo.

Návěstidlo mu (pendolinu) jízdu zakazovalo. Proč se vlak rozjel a další okolnosti této mimořádné události, šetříme.
Jan Kučera, generální inspektor Drážní inspekce

„Škoda na posunující lokomotivě se odhaduje na šest milionů korun a na kolejišti deset milionů korun. Na vlaku pendolino se bude pohybovat v řádech desítek milionů korun," uvedl Kučera.

Pendolino se v Bohumíně srazilo s lokomotivou

Krimi

Vyšetřování mimořádné události je teprve na začátku, ale předběžně může Drážní inspekce podle Kučery konstatovat, že pendolino nemělo odjet od nástupiště.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ve vlaku se lehce zranil jeden člověk, kromě toho byli zraněni čtyři zaměstnanci společnosti ČD Cargo.

„Návěstidlo mu jízdu zakazovalo. Proč se vlak rozjel a další okolnosti této mimořádné události, šetříme," uvedl Kučera. „Pracujeme na ohledání místa kolize, aby mohl být obnovený provoz. Svědecké výpovědi budeme sbírat v dalších dnech," uvedl.

Podezření z obecného ohrožení

Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. „Identifikovali jsme strojvedoucího z vlaku. Jedná se o muže ročník 1968, který utrpěl devastující zranění, jimž na místě podlehl. Bude nařízena soudní pitva," řekla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Na nádraží v Plzni hořel vlak, plameny šlehaly z oken

Krimi

Provoz na železnici mezi Bohumínem a polskými Chalupkami se na několik hodin zastavil. Po 12.00 mluvčí Správy železnic Jan Nevola ČTK řekl, že byl v omezeném režimu obnoven. „Vlaky ale musejí místo nehody objíždět přes Vrbici. Takže mohou nabrat zpoždění," uvedl. I v ostatních směrech je provoz v Bohumíně stále omezený.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Škodu předběžně vyčíslili na 36 milionů korun.

Nehoda se stala v 5.02 a vykolejily při ní dva vagony, poškozeny byly výhybky. „Šetření bude nadlouho, potrvá několik měsíců," řekl Kučera. Zdůraznil, že všechny informace jsou předběžné. „Strojvedoucí pendolina zahynul a zatím nemůžeme říct, že za nehodu může on," uvedl Kučera.

Reklama

Výběr článků

Načítám