Hlavní obsah

Šiřitele ilegálních Snowboarďáků bude hledat policie

Právo, Novinky, míš
PRAHA

Tvůrci filmu Snowboarďáci v pátek oznámili, že se rozhodli podat trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli nelegálním kopiím kolujícím na DVD. Na černém trhu byly již dva týdny po listopadové premiéře. Přitom Snowboarďáci přijdou oficiálně na VHS a DVD do půjčoven až v dubnu, do prodeje v květnu. Existuje podezření, že kopii filmu na internet umístil někdo z členů štábu.

Foto: Jan Řehounek

Pohled přes Toušické prahy na klenutý most

Článek

"Zjistili jsme, že na černém trhu jsou velmi kvalitní kopie, jaké nelze pořídit například natočením filmu z plátna v kině. Technická kvalita je tak vysoká, že není pochyb o tom, že byly rozmnoženy z originálu na profesionální úrovni," řekl na páteční tiskové konferenci producent David Prudký ze společnosti Whisconti.

"Je tedy zřejmé, že zdrojem je některé z pracovišť, kde byl už celý film při dokončovacích pracech. Vzhledem k tomu, že jde o krádež, kde škoda přesahuje 5 miliónů korun, hrozí v tomto případě trest odnětí svobody od 8 do 15 let," řekl Prudký a dodal, že i když si nedělají velké naděje na dopadení konkrétního pachatele, doufají, že policejní vyšetřování může zapůsobit alespoň jako hrozba.

"Pirátské kopie Snowboarďáků se už dávno promítají v autobusech, zejména těch, které míří na hory, na diskotékách a objevily se i v oficiálních půjčovnách," doplnil informaci režisér filmu Karel Janák.

DVD nabídne řadu bonusů

Budoucí prodej videokazet a disků by však pirátské kopie příliš ovlivnit nemusely. "Bude na nich 80 minut bonusů tak kvalitních, že doufáme, že to bude divákům stát za to, navíc cena 399,- Kč, která je stejná pro VHS i DVD, je velmi příznivá," řekl Pavel Karoch z Centra českého videa, které film uvádí na trh a připomněl, že cenová politika je jednou z forem boje proti černému trhu.

Mezi bonusy najdou diváci mimo jiné krátký film Di do Hajzlu, který natočil představitel jedné z hlavních rolí Snowboarďáků Vojta Kotek se svými přáteli.

Trhák zimy

Komerčně velmi úspěšný film zhlédlo v kinech už více než půl miliónu diváků.

Za komedií z horského prostředí pro dospívající stojí režisér a scénárista Karel Janák. Svým filmovým debutem se zařadil do vybrané společnosti komerčně úspěšných tvůrců, jako je Jan Hřebejk, Jan Svěrák, Petr Zelenka či Zdeněk Troška.

V příštím roce by měl režisér začít natáčet volné pokračování kultovního filmu Bony a klid.

Hvězdné obsazení i nové tváře

Děj filmu se točí kolem dobrodružství Jáchyma (Jiří Mádl) a Rendyho (Vojtěch Kotek), kteří vyrážejí do Krkonoš, aby se nejen naučili jezdit na prkně, ale i zažili milostná dobrodružství.

Jako dívčí idoly obou "prknařů" ve filmu hrají Bára Seidlová, Lucie Vondráčková a Martina Klírová, zlou sestru pak Ester Geislerová, bratrance a správce horské chaty Jiří Langmajer.

Hudbu složil Miroslav Chyška z J.A.R. Ve snímku zpívají i Matěj Ruppert z Monkey Business, Lenka Dusilová či Dan Bárta.

Anketa

Film Snowboarďáci jsem viděl/a:
v kině
15 %
na nelegální kopii
62,6 %
neviděl/a
22,4 %
Celkem hlasovalo 1685 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Snowboarďáci se už chystají na start

První křest před novináři si ve čtvrtek odbyla nová česká komedie Snowboarďáci, která bude mít premiéru 3. listopadu. Scénárista a režisér Karel Janák jejím...

Výběr článků

Načítám