Hlavní obsah

Šampion v bojových sportech podle žalobce zmlátil v Brně Tunisana

Právo, Petr Kozelka
Brno

Rychlé strhnutí k zemi, zakleknutí na protivníka a v rychlém sledu téměř dvacet ran pěstí do hlavy, pak kopanec do obličeje a soupeř se zkrvaveným obličejem padá při jasném K.O. Takto zametl podle obžaloby bývalý mistr republiky v thajském boxu, zápasník MMA a trenér bojových sportů Vladan Weiss se svým oponentem. Jenže nikoli v ringu, ale při bitce v centru Brna. Teď mu za to hrozí až 12 let vězení.

Zápasník Vladan Weiss u soudu kvůli zbitému Tunisanovi Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Sedmatřicetiletý Weiss podle obžaloby večer 5. července 2018 seděl se svými kamarády v jedné z hospod v centru Brna. Když se nad ránem rozcházeli, potkali 33letého Tunisana. „Ptali se ho, co tam dělá, když jim řekl, že tu má rodinu a pracuje tu, začali ho urážet s tím, že je špinavý Arab,“ popsala začátek konfliktu státní zástupkyně.

Některý z kumpánů měl muže udeřit pěstí, další prý přidal kopanec do zadku a když se napadený dal na útěk, podle obžaloby mu byl v patách právě Weiss. „Poškozeného dostihl, strhl na zem, smýkal s ním, chytil jej za hlavu a nejméně 17krát jej udeřil pěstí do hlavy. Pak si ho natočil k sobě a kopl ho do obličeje. Poté mu ještě nastříkal do obličeje pepřový sprej,“ dodala žalobkyně.

Bývalý boxer málem umlátil známého kvůli hledání motorky, tvrdí obžaloba

Krimi

Bití podle ní doprovodil i urážkami. Napadený vyvázl se zlomeným nosem a dalšími lehčími zraněními, podle obžaloby ale jen shodou okolností nedošlo k vážnějšímu zranění nebo dokonce ohrožení na životě. Poškozený ale po útoku trpí psychickými problémy.

Weiss celou situaci popisoval jinak. Spolu se třemi kamarády a dvěma ženami prý stál před tanečním klubem, když se k nim připojil Tunisan a začal ženy obtěžovat, přičemž nedbal jejich výzev, aby toho nechal. „Kamarád ho odstrčil a on začal úplně hystericky běsnit. Tvrdil, že jeho kamarádi už jsou na cestě, a ukazoval gesto s podřezáváním krku,“ tvrdil zápasník.

Weiss se svými přáteli pak prý doprovázel ženy, načež uslyšel nějaký křik a když se běžel podívat, co se děje, potkal se s Tunisanem. „Jak jsem kolem něj procházel, tak na mě zaútočil s nějakým předmětem v ruce, tak jsem ho několikrát udeřil, on pořád, že mě zabije, tak jsem ho kopl a nastříkal mu slzný plyn do obličeje. Pak jsem šel pryč,“ dodal Weiss.

Policista měl nafackovat opilému sprejerovi, hrozí mu až pět let

Krimi

K jeho smůle však kamery zachytily situaci, kdy do napadeného bez milosti bušil, přičemž váhovou převahu 25 kilo i nepoměrně větší zkušenosti se zápasem plně zúročil. „On byl asi zdrogovaný, já měl údery pod kontrolou, nedělal jsem to s plnou razancí,“ tvrdil Weiss soudu.

Když mu předseda senátu Petr Jirsa přehrál kamerový záznam z útoku, zejména pasáž, kdy zkrvavený a otřesený Tunisan sedí na zemi a vzdává se, přičemž Weiss k němu klidně přistupuje a stříká mu sprej do obličeje, zápasník uznal, že se měl krotit. „Jak to vidím, měl jsem přestat dřív. Omlouvám se,“ řekl.

Soudce Jirsa ještě připomenul zápasníkovu pochybnou minulost s několika odsouzeními či vykřikování nacistického hesla a pak jednání odročil kvůli výslechu dalších svědků a znalců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám