Hlavní obsah

Policista měl nafackovat opilému sprejerovi, hrozí mu až pět let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vzal jeden z brněnských policistů Jakub Zejda na chvíli zákon do svých rukou a bez cavyků ztrestal opilého sprejera, nebo se naopak lapený sprejer mstí strážci zákona vymyšleným obviněním z napadení? Takovou otázku začal tento týden řešit soudce brněnského Městského soudu Jaroslav Chochola. Pokud by mladého policistu uznal vinným, hrozí mu až pět let vězení a také konec u sboru.

Policista stanul před soudem v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Celý případ se začal psát loni na konci února, kdy několik policejních hlídek vyrazilo do Denisových sadů v centru města, aby učinilo přítrž řádění dvou sprejerů. Oba dva byli rychle dopadeni, jenže na služebně měl pak jeden z nich dostat pár facek.

„Obžalovaný v době výkonu služby napadl na služebně poškozeného, jenž byl omezen na svobodě, a to tak, že jej čtyřikrát udeřil otevřenou dlaní přes hlavu, čímž došlo u napadeného k protržení ušního bubínku,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce Marek Vagai.

Podle Zejdy ale k žádnému napadení nedošlo. „Tohoto muže jsme chytili hned, dali jsme mu pouta. Byl jasně opilý a velmi zadýchaný, jak se snažil utéct.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jakub Zejda před soudem popřel, že by muži byť jen vlas na hlavě zkřivil.

Při cestě k autu jsme ho museli podpírat, aby neupadl. Na služebně jsme udělali administrativu, on stále přerývaně dýchal, ale lékařské ošetření nechtěl. Pak se pozvracel, takže dostal kýbl a zvratky po sobě uklidil. Po cestě do cely jej ještě viděla lékařka na záchytce, ani tam si na nic nestěžoval,“ tvrdil sedmadvacetiletý strážce zákona.

O tři roky starší napadený, v době činu notně opilý zaměstnanec jednoho z brněnských divadel, vše ale popsal odlišně. „Sprejoval kamarád, já jsem jen hlídal. Byl jsem opilý, takže když se objevili policisté, uběhl jsem asi dvacet metrů, pak jsem si lehl na zem a útěk jsem vzdal.

Na služebně ten policista něco psal do počítače, pak se zvednul a dal mi pár facek zleva i zprava, ani nevím, kvůli čemu. Byly to určitě facky, kdyby mi dal pěstí, to bych už nevstal,“ vzpomínal divadelník.

Rozsudek nejspíš padne příští měsíc

Po napadení cítil hroznou bolest v uchu a neslyšel na něj. O svém zranění prý řekl lékařce na záchytce, ošetření se domáhal i v policejních celách, ale marně.

„Byla to nepředstavitelná bolest, nedokázal jsem myslet na nic jiného. Navíc jsem kvůli tomu přišel o práci, když mě pustili, zavolala si mě náměstkyně s tím, že jsem byl zadržený a že mě už nechtějí.

Od té doby jsem na Úřadu práce a už několik zaměstnání jsem kvůli tomu uchu nedostal. Dodnes totiž není úplně v pořádku a podle doktorky se to na stáří ještě zhorší,“ stěžoval si muž.

Rozsudek by mohl zaznít v dubnu po výslechu dalších svědků a znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám