Hlavní obsah

Ruské policisty v Praze okradli o peníze, doklady i mobily

Právo, Michael Švec
Praha

Trpkou zkušenost si z Prahy odvezl hokejový tým z ruského Tomsku, který se o víkendu účastnil amatérského turnaje v letňanské Ice areně. Během sobotního zápasu totiž sportovcům neznámý zloděj z šatny ukradl téměř všechny cennosti včetně dokladů. Ironií osudu je, že se okradené družstvo skládá z bývalých i současných policistů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Neznámý pachatel se zatím nezjištěným způsobem dostal do šatny hokejového týmu v pražské Ice areně, a to v sobotu v době od 11 do 12 hodin a deseti minut,“ potvrdila Právu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Škoda nejméně 330 tisíc korun

„Z šatny odcizil celkem 13 cestovních pasů, dále pět mobilů, USB disk, 18 platebních karet, dva fotoaparáty, notebook a finanční hotovost,“ vypočítala mluvčí, o co všechno sportovci přišli.

„Celkem škoda přesáhla 330 tisíc korun,“ uvedla s tím, že poškozených je patnáct.

„Po pachateli ve spolupráci s kriminalisty policisté z místního oddělení pátrají, zatím bez nějakých konkrétních poznatků,“ doplnila.

Vyšetřovatelé ještě nezjistili, jak se zloděj do šatny dostal. Násilné vniknutí vyloučili a hokejisté tvrdí, že dveře zamykali.

„Teď budeme vyšetřovat všechny možné varianty, kdo se mohl například dostat ke klíči nebo jestli existuje jiný vstup než dveřmi,“ upřesnila Zoulová.

Pořadatel hokejového turnaje O pražský soudek, během něhož ke krádeži došlo, nechtěl situaci komentovat. „Probíhá pátrání policejní i naše interní, ale nechci k tomu poskytovat žádné informace do médií,“ sdělil Právu organizátor akce Petr Bašus.

Pachatel okradeným okamžitě vysál konta

Není vyloučeno, že výše škod bude ve výsledku ještě vyšší. Pachatel totiž podle zpráv ruských médií hned po krádeži luxoval hokejistům účty.

„Ti, kdo měli na kartě peníze, už začali dostávat informace, že jsou vybírány. U někoho jde o dvacet tisíc, u někoho o dvě stě tisíc (rublů, tedy 12,5 a 190 tisíc korun – pozn. red.),“ prozradila agentuře Interfax manželka jednoho z hráčů, Natalja Ajurovová.

Kritizují práci českých kolegů

Nezanedbatelnou komplikací pro okradené bylo i to, že se ocitli bez dokladů v cizí zemi. S vystavenými potvrzeními o krádeži pasů se tedy museli dostavit na ruský konzulát, kde dostali nové dokumenty. „Náš konzulát jim vystavil nové doklady, aby se mohli vrátit, takže už jsou doma,“ prozradil Právu mluvčí ruské ambasády v Praze Vladimir Fjodorov.

Kromě diplomatů hokejistům pomohli i protihráči z dalších ruských týmů, kteří se turnaje účastnili. Složili se totiž krajanům na cestu zpět.

K případu v úterý vydala tiskové prohlášení i místní policie v Tomsku. Ta kromě popisu incidentu kritizuje práci českých kolegů. Sportovci prý „byli nepříjemně překvapeni prací místní policie“, když na oddělení strávili šest hodin, než dostali potvrzení o ohlášené krádeži.

„Když jsme viděli, jak se nadřou kolegové v zahraničí, pochopili jsme, že je práce našich policistů přehnaně kritizována,“ cituje zpráva jednoho z hokejistů.

Zoulová práci pražských policistů brání. „Když je na služebně o víkendu jeden policista, případně dva, a mají vyslechnout nějakých 18 lidí, a navíc s tlumočníkem, není to jednoduché,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám