Hlavní obsah

Rusa Frančettiho, který se účastnil anexe Krymu, je možné vydat Ukrajině, rozhodl soud

Praha
Aktualizováno

Osmačtyřicetiletého Alexandra Frančettiho může Česká republika vydat na Ukrajinu, kde čelí obvinění, že se podílel na ruské anexi Krymu v roce 2014. V pátek o tom rozhodl pražský městský soud. Podle něj byly splněny všechny podmínky pro Rusovu extradici. Frančetti se svým vydáním nesouhlasí, podle svých slov pouze hlídal les.

Reakce na rozhodnutí o Frančettiho vydání na UkrajinuVideo: Novinky

 
Článek

„Je přípustné vydání Alexandra Frančettiho,“ konstatovala předsedkyně senátu Blanka Bedřichová.

„Dospěli jsme k jednoznačnému závěru, že argumentace obhajoby nemůže obstát,“ doplnila soudkyně s tím, že Frančetti by podle českých zákonů naplnil zákonné znaky účasti na zločinecké skupině, případně i trestného činu teroristického útoku.

Porušili bychom naše mezinárodní závazky, kdybychom vyžádaného nevydali
soudkyně

Soud odmítl argument obhajoby, že by Frančettiho jednání mělo výlučně politický nebo vojenský charakter. „Porušili bychom naše mezinárodní závazky, kdybychom vyžádaného nevydali,“ uzavřela soudkyně. V případném vydání bude mít rozhodující slovo ministr spravedlnosti.

Frančettiho advokát na místě proti rozhodnutí podal stížnost.

Rusa zadržela na žádost Kyjeva česká policie loni v září na letišti Václava Havla. Frančettimu hrozí na Ukrajině dva až osm let vězení. Podle ukrajinských úřadů dal dohromady polovojenskou organizovanou skupinu a aktivně se podílel na ruské anexi ukrajinského poloostrova. Měl se tím podle ukrajinské judikatury dopustit účasti na činnosti ozbrojeného útvaru neustanoveného zákonem.

Pusťte Frančettiho, nebo uvidíte. Moskva kvůli zadrženému Rusovi hrozí Česku

Evropa

Frančetti obvinění odmítá, podle něj je zfalšované. „Do Sevastopolu jsem přijel v době, kdy podle tvrzení Ukrajiny už byl okupován – já používám, že to bylo spravedlivé navrácení do Ruské federace,“ prohlásil u pražského městského soudu s tím, že do oblasti přicestoval v únoru 2014. „Chtěl jsem zachránit svou rodinu a náš majetek, hrozilo nebezpečí válečného konfliktu,“ řekl.

Česko na žádost Ukrajiny zadrželo Rusa, který se podílel na anexi Krymu

Krimi

Popsal, že dal dohromady skupinu 11 lidí, zvanou Severní vítr, kteří uměli stopovat v lese – například lesníky, turistické průvodce nebo archeology. Řekl, že kontrolovali, aby byl v lese klid, a že se tak snažili zastavit extremisty nebo ozbrojené skupiny. Podle Frančettiho měli za úkol monitorovat cesty a stezky v lese, zabezpečit elektrické vedení a plynovod, protože se údajně chystaly teroristické útoky.

Sestra v Praze zadrženého Rusa žádá o pomoc Putina

Domácí

Frančetti dále zkritizoval mezinárodní zatykač, který na něj Ukrajina vydala a na jehož základě ho zadržela česká policie. Podle něj dokument obsahuje řadu nepřesností. Opakovaně použil výraz „falzifikát“ nebo „fikce“. „Nikdy mi nepřišlo, že Česká republika může zadržovat lidi na základě obyčejných fejků,“ podotkl.

Česko vydalo Nikulina do USA, letoun s ním odstartoval v noci

Domácí

Česká republika už v minulosti například vydala k trestnímu stíhání do USA ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám