Hlavní obsah

Česko na žádost Ukrajiny zadrželo Rusa, který se podílel na anexi Krymu

Novinky, ČTK, bož

Na pražském letišti Václava Havla byl v neděli zadržen ruský občan Alexandr Frančetti, který byl zapojen do protiprávní anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskou federací. S informací přišly ruské zpravodajské agentury. Mluvčí české policie Ondřej Moravčík potvrdil zadržení ruského občana na základě zatykače vydaného Ukrajinou.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Letiště Václava Havla

Článek

„Na základě mezinárodního zatykače vydaného Ukrajinou byl na letišti zatčen státní příslušník Ruské federace,” potvrdil mluvčí českého policejního prezidia Moravčík. Bližší informace k zatčenému ale česká policie nechtěla zveřejnit.

Tiskový tajemník ruské ambasády v Praze Nikolaj Brjakin k události agentuře TASS řekl, že „ruští diplomaté jsou v kontaktu s představiteli českých úřadů a s příbuznými zadrženého”.

Rusko vypálilo výstražné střely kvůli britskému torpédoborci u Krymu

Evropa

V Moskvě na zprávu o zadržení Frančettiho zareagoval šéf vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin. Podle agentury TASS řekl, že nařídil „důkladně ve spolupráci s ruským ministerstvem zahraničí prostudovat příčiny a právní důvody zadržování ruského občana na území cizího státu”.

V únoru a březnu 2014 na území Krymského poloostrova a města Sevastopolu po vojenském ovládnutí této části Ukrajiny Ruskem došlo k protiprávní anexi. Tu následně Rusko nechalo posvětit referendem, které však neodpovídalo mezinárodním standardům. Výsledky neuznává Kyjev ani převážná většina mezinárodního společenství včetně Česka.

Ruské stíhačky u Krymu ohrožovaly naši fregatu, tvrdí Nizozemci

Evropa

Podle dřívějších informací portálu iRozhlas byl Frančetti šéfem jedné z polovojenských formací, které se v roce 2014 aktivně podílely na anexi Krymu. V okolí Sevastopolu vedl rozvědnou skupinu Severní vítr, která měla chránit město před údajnými útoky. Do Sevastopolu přijel podle vlastních slov dva dny před vypuknutím konfliktu, tedy 25. února 2014. Potvrdil také, že jeho skupina spolupracovala s velením ruské námořní flotily.

Podle serveru má Frančetti od roku 2000 trvalý pobyt v Praze, kde se živí jako fitness trenér a také podniká. Střídavě žije v hlavním městě České republiky a na Krymu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám