Hlavní obsah

Rozpojil mu brzdy na kole kvůli dětské pistolce, hoch se těžce zranil

Právo, Patrik Biskup

Ještě před pár měsíci neměl devítiletý Tomáš z malé obce na Klatovsku jistotu, jestli bude moci pořádně chodit. Loni v červnu se totiž ošklivě vyboural při jízdě na kole, na kterém mu schválně rozpojil brzdy jeho stejně starý kamarád. Toho ale žádný trest nečeká.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Policisté nyní případ odložili, neboť z vyjádření znalce vyplývá, že si viník s ohledem ke svému věku a své rozumové vyspělosti nemohl uvědomit možné důsledky svého jednání,“ uvedla šéfka klatovských žalobců Jiřina Vítovcová. Nehodu kriminalisté šetřili jako ublížení na zdraví dítěti mladšímu patnácti let, za což hrozí u dospělého pachatele až pět let vězení.

Nešťastná událost se stala přímo v obci. Klučina tehdy popadl v kočárkárně kolo a rozjel se z vršku. Dole před zatáčkou chtěl přibrzdit, ale obě páčky na řídítkách jen promáčkl do prázdna. Následoval děsivý pád, po kterém skončil v nemocnici s otřesem mozku, naraženými žebry a prasklým bederním obratlem.

Su pod vlivem alkoholu, přiznal cyklista. Před hlídkou se skácel

Krimi

„Deset dní byl ve špitále. Pak dostal krunýř a nařízený dvouměsíční klid na lůžku. Na podzim nám lékaři oznámili, že se zlomenina dobře zahojila a nehrozí žádné trvalé následky,“ řekl Právu otec hocha. „Dneska už zase normálně lítá venku a nic ho nebolí. Chodíme ale ještě na rehabilitace,“ dodal chlapcův otec.

V souvislosti s nehodou policisté zjistili, že brzdy na kole rozpojil devítiletý chlapec ze stejné obce. Přiznal se, že to udělal z pomsty. „Na Tomáše byl naštvaný, že mu nepůjčil pistolku. Ovšem nenapadlo ho, že se může vážně zranit. Nechal se prý k tomu navést kamarádem,“ uvedl policejní zdroj.

Podle Tomášova otce o nějaké klukovině nemůže být ani řeč. „Tady šlo opravdu o život. Tomík jel z krpálu dolů a bylo štěstí, že dole v zatáčce netrefil betonový sloup. To by mohl být mrtvý, nebo na vozíku,“ vzpomínal muž na nepříjemné okamžiky.

Johnson porušil svá vlastní nařízení, vyjel si na kole příliš daleko

Koronavirus

V této souvislosti upozornil na to, že těžko může někdo chtít na devítiletém klukovi, aby si před jízdou zkontroloval technický stav kola. „Prostě ho čapnul a vyrazil ven. Navíc neměl vůbec tušení, že by se něco takového mohlo stát,“ pokračoval otec.

Podle jeho slov se rodiče viníka přišli osobně omluvit. „Bylo jim líto, co se stalo. Klukovi prý dali pořádně na zadek. Měli strach, aby náš syn nezůstal na vozíku. Nabídli nějaké finanční vyrovnání za ušlý zisk manželce, která s klukem musela být čtyři měsíce doma a nemohla pracovat. Přiznávám, že ze začátku jsem byl vzteky bez sebe, ale už to nechceme dál nějak hrotit,“ uzavřel Tomášův táta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám