Hlavní obsah

Rozkrývání sítě českých pašeráků zvířat je na dlouhé lokte

Právo, Jan Rychetský

Zátah na pašeráky zvířat v Brazílii má dohru i v Česku. Podle v pondělí zveřejněných údajů celní správy vedl pašování Tomáš Novotný a napomáhal mu Luděk Hovorka. Prvního zadrželi v Brazílii, druhého v Indonésii. Při následném vyšetřování pod názvem Linie bylo na našem území zajištěno devět vzácných papoušků.

Článek

Po zátahu začátkem března zadržela brazilská policie 78 lidí, které podezřívá z pašování vzácných zvířat do Evropy. Podle brazilských údajů mohlo jít až o půl milionu jedinců nebo vajec během jednoho roku. Zatčen byl i Čech Tomáš Novotný, jenž údajně dělal pašerákům spojku pro Evropu. V současnosti čeká na soud ve věznici v Riu de Janeiru. Následně byl na indonéském ostrově Bali zadržen i další z členů skupiny, chovatel Luděk Hovorka.

Zatím dvě domovní prohlídky v Česku

„V rámci celé skupiny nemáme v současnosti představu, kolik českých pachatelů do toho bylo zataženo. Po několika pátráme. Na našem území jsme provedli dvě domovní prohlídky, při nichž bylo zajištěno devět exemplářů. Takové vyšetřování je mravenčí prací a trvá i několik let,“ řekl Právu vyšetřovatel Milan Poulíček z Celní správy ČR.

Pří prohlídkách celníci nalezli třeba amazoňana žlutolícího nebo amazoňana jamajského, který žije pouze na ostrově Jamajka. Celková hodnota ptáků činí minimálně půl milionu korun. Podle Pavly Říhové z České inspekce životního prostředí se jejich cena na černém trhu pohybuje podle druhu. Někteří stojí desítky tisíc, jiní až několik milionů korun. Například zmíněný amazoňan jamajský se prodává v řádech statisíců korun.

Čeští chovatelé zaplatí i milión

„Česko už je vedle Švýcarska a Německa jednou z cílových zemí pašeráků. Máme bohaté chovatele, kteří mohou zaplatit i milion korun za ptáky,“ doplnila Říhová. Například loni olomoučtí celníci v případě Lora zajistili při dvou prohlídkách sedmnáct papoušků jako kakadu palmový nebo ara zelenokřídlý, jejichž celková hodnota se odhaduje na 3,5 milionů korun.

Obvinění ze skupiny pašeráků z Brazílie porušili Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), za což by jim v Česku hrozilo dva až osm let vězení. Zadržená zvířata - nyní dlí v tajeném záchranném centru - budou nejspíš převedena do záchranných programů českých zoologických zahrad.

Podle všeho jde o jednu z největších mezinárodních akcí proti pašerákům zvířat, do níž byli zapojeni čeští celníci. Kurýři převáželi do Evropy buď vajíčka vzácných ptáků připevněná na těle nebo mláďata v malých krabičkách. Pašovali je často přes letiště mimo Evropskou unii. Podle statistik Interpolu patří čeští pašeráci zvířat k těm nejaktivnějším.

Reklama

Výběr článků

Načítám