Hlavní obsah

Rittigovu žalobu na protikorupční fond soud odročil na neurčito

Novinky, bad
Praha

Žalobu Ivo Rittiga na Nadační fond pro boj proti korupci (NFPK) kvůli spojování lobbisty s tunelováním pražského dopravního podniku odročil ve čtvrtek pražský městský soud na neurčito. Soudce Tomáš Novosad zváží, zda nepočká, jak dopadne Rittigovo trestní stíhání v kauze údajně předražených jízdenek.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Ivo Rittig (archivní snímek)

Článek

Pražský městský soud Rittigovu žalobu zamítl už v roce 2013, a to kvůli formálním chybám v rozhodnutí, to ale o rok později zrušil odvolací senát Vrchního soudu v Praze.

Rittig žádal, aby fond odstranil ze svých internetových stránek tvrzení, která jej spojují s údajným tunelováním pražského Dopravního podniku. NFPK na webu píše, že „za kauzou Předražené jízdenky Dopravního podniku hlavního města Prahy stojí lobbista Rittig”. Podnikatel tvrdí, že tato tvrzení jsou nepravdivá a mohou ho poškodit v osobních i obchodních vztazích.

Rittgův obhájce Vladislav Jirka v mezidobí žalobu částečně stáhl. Oproti původnímu žalobnímu požadavku Rittig už nežádá stažení textu ze stránek, ale obecné zdržení se zveřejňování textů jako „Z kauzy Předražené jízdenky profitoval Ivo Rittig“ nebo „Krádež více než sta miliónů korun?“ na stránkách NFPK.

Fond má pravdu, prohlásil soudce

Soudce Tomáš Novosad ale už při předešlém jednání nepravdivost tvrzení vyloučil. „Nadační fond proti korupci prokázal pravdivost svých tvrzení včetně propojení Rittiga s Dopravním podnikem,“ prohlásil tehdy Novosad.

Podle Rittigova obhájce Vladislava Jirky ale Novosad rozhodl na základě nesprávných skutkových zjištění a nesprávné právní kvalifikace. Podle Jirky neexistuje jediný důkaz, který by Rittiga s kauzou předražených jízdenek spojoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám