Hlavní obsah

Řidiče, který srazil mladého cyklistu a ujel, po půlroce dopadli policisté

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidič, který před více než půlrokem ujel od tragického střetu s mladým cyklistou poblíž Vysokých Studnic na Jihlavsku, si konečně vyslechl obvinění. Policisté ho vystopovali na Zlínsku. Soud mu může vyměřit až šestiletý trest. Oznámila to mluvčí vysočinské policie Dana Čírtková.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Osudný den nese datum 26. července 2013. Cyklistu, 17letého mladíka, tehdy kolem půl deváté večer míjel malý náklaďák. Chlapce, který neměl na hlavě cyklistickou helmu a nejspíš měl v sobě nějaké to pivo – v krvi se prokázalo 0,67 promile alkoholu – zachytil automobil pravým zpětným zrcátkem a srazil ho do příkopu.

Tam však cyklistu, kterému už přivolaná záchranka pomoci nedokázala, objevil až náhodný kolemjdoucí. Po řidiči auta se totiž slehla zem.

„Vyšetřovatel zahájil trestní stíhání a obvinil 47letého muže ze Zlínského kraje z neposkytnutí pomoci a z usmrcení z nedbalosti,“ informovala mluvčí policie Vysočiny Dana Čírtková.

„Podle závěrů kriminalistů řidič nákladního vozidla jel po silnici II/602 ve směru od Jihlavy na Velké Meziříčí. V místě, kde neměl dostatečný rozhled k bezpečnému předjetí, předjížděl cyklistu, který jel ve stejném směru. Zachytil ho pravým zpětným zrcátkem při míjení bez zachování bezpečného bočního odstupu. I když si musel být řidič vědom, že došlo ke kontaktu s cyklistou, z místa nehody ujel,“ podrobněji popsala Čírtková závěry policie.

Pomohla řada expertiz

Odhad zkušených kriminalistů potvrdil expertízami jak soudní lékař, tak technici u zajištěných stop. K jakému autu mohl patřit kus ulomeného zrcátka, zjišťovala policie i v dílnách automechaniků. Na konkrétní stopu pak navedlo muže zákona porovnání zjištěných stop se záznamy z kamer obcí na trase.

Při odborném ohledání vytipovaných vozidel se nakonec podařilo najít to odpovídající, které v inkriminovanou dobu místem prokazatelně projíždělo. I s řidičem.

„Vyšetřování a dokazování bylo poměrně složité. Jeho součástí byla také řada odborných vyjádření znalců z odvětví genetiky a mechanoskopie, byl vypracován znalecký posudek z oboru zdravotnictví, soudního lékařství a znalecké posudky z oboru silniční dopravy se zaměřením na posuzování příčin nehod. Na základě všech zjištěných závěrů bylo možné ustanovit konkrétní vozidlo a konkrétního řidiče a zahájit jeho trestní stíhání,“ uvedl vyšetřovatel Vít Bařina.

Reklama

Výběr článků

Načítám