Hlavní obsah

Řidič vozu rallye by neměl být trestně odpovědný, míní advokáti

Řidič, jehož vůz v sobotu při rallye usmrtil čtyři dívky, by neměl být trestně odpovědný. Odpovědnost by měl nést pořadatel, domnívají se oslovení advokáti. Advokát Jan Roth se přitom odvolává na verdikt soudu, který nedávno řešil obdobný případ úmrtí při závodech okolo Berouna.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Při nehodě zemřely čtyři dívky.

Článek

"Soud nakonec řekl, že závodník je na trati od toho, aby dosáhl co nejlepšího času. To, že dostane smyk a vylétne z trati je při závodech aut předpokládatelná věc. A pokud při tom závodník někoho zraní nebo zabije, tak to není jeho zodpovědnost," uvedl advokát. Podle něho by měl za smrt dívek odpovídat pořadatel kvůli tomu, že dostatečně nezabezpečil okolí trati.

Advokátka Gabriela Brůžičková ale dodává, že toto platí pouze v případě, že řidič neporušil žádnou ze svých povinností, tedy například nebyl pod vlivem drog či opilý. Prý je třeba zkoumat i to, zda oběti nenesou také část odpovědnosti. Obecně by však podle ní měl zajistit bezpečnost jakéhokoli závodu v první řadě pořadatel.

Tvrzení, že pokud okolo mého domu probíhá rallye, tak jsem povinen nevycházet z domu, je holý nesmysl.
advokát Jan Roth<br/>

Dívky ve věku od sedmi do dvaceti let při RallyShow Uherský Brod u obce Lopeník prý stály několik metrů od silnice v místech, kde nebyla bezpečnostní páska. Podle Josefa Pátla z Federace automobilového sportu Autoklubu ČR ale v takových místech diváci stát nesmějí. Advokát Josef Lžičař však k tomu řekl, že dodržování této povinnosti by měl kontrolovat a zajistit právě pořadatel.

Foto: Petr Marek, Právo

Lidé přinášejí na místo nehody svíčky a květiny.

Podle Pátla platí povinnost i pro zahrady u domů, kolem nichž vede trasa závodu. Neoznačí-li takovou zahradu pořadatel jako divácké místo, měli by prý její majitelé zůstat během rallye v domě. To však Roth kategoricky odmítl. "Tvrzení, že pokud okolo mého domu probíhá rallye, tak jsem povinen nevycházet z domu, je holý nesmysl," uvedl Roth. Taková povinnost by totiž podle něho musela být stanovena zákonem či nařízením, což není.

Zranění nejsou v ohrožení života

Při nehodě byli další dva lidé zraněni, podle záchranářů nejsou v ohrožení života. Řidič Michael Bartončík i jeho bratr Josef, který byl na místě spolujezdce, vyvázli bez zranění

Vyšetřování většiny nehod, při kterých v posledních letech během automobilových závodech zahynuli či byli zraněni diváci, policie uzavřela bez obvinění. U soudu se zodpovídali například dva organizátoři závodu Setkání mistrů 2008 - Memoriál Miroslava Fajkuse v Ostravě, při kterém zahynul jeden divák a dva byli zraněni. O rok později jim soud vyměřil podmíněné tresty za obecné ohrožení. V roce 2006 soud potrestal 200 hodinami obecně prospěšných prací dva traťové komisaře, kteří podle obžaloby zodpovídali za těžká zranění dvou divaček na Rallye Bohemia v roce 2005. Dva pořadatelé, dobrovolní hasiči z Liberce, nezabránili divákům, aby stáli na nebezpečném místě. Loni soud zprostil obžaloby pořadatele závodu do vrchu z Berouna do Chyňavy, při němž v roce 2010 zemřela patnáctiletá divačka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám