Hlavní obsah

Řidič, který přejel dvě děti, epileptický záchvat neměl, tvrdí znalci

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Na lavici obžalovaných usedl v úterý u Okresního soudu v Hradci Králové jednačtyřicetiletý Jaroslav Novák, který v loni srazil tříletého a šestiletého chlapce na přechodu pro chodce v Hradci Králové. Při couvání narazil i do dvou dospělých, kteří děti doprovázeli. Řidič následně obě ležící děti ještě přejel a poté narazil s automobilem do zdi domu. Sražení chlapci zemřeli v nemocnici. Obžalovanému hrozí až desetileté vězení.

Foto: René Chvalina, Právo

Justiční stráž přivádí k soudu Jaroslava Nováka, který loni v listopadu zavinil smrt dvou malých bratrů

Článek

„Aniž se přesvědčil, zda se na přechodu nenacházejí chodci, nacouval do ulice se zákazem vjezdu. Po srážce pokračoval v couvání, přičemž došlo k opětovnému sražení chodců,“ řekl státní zástupce Alexandr Pumprla, který obžaloval Nováka ze zločinu usmrcení z nedbalosti.

Novák u soudu vypověděl, že od chvíle, kdy usedl před nehodou do vozu, tak si nic nepamatuje. V ten okamžik prý cítil příznaky blížícího se epileptického záchvatu. Podle výpovědi soudních znalců se u Nováka v inkriminovaný okamžik o epileptický záchvat nejednalo.

Do konce života se toho nezbavím.
obžalovaný

Novák u soudu tvrdil, že chtěl z baru vyzvednout a odvézt svého známého. „Usedli jsme do auta, zařadil jsem zpátečku a pak už si opravdu nic nepamatuji. Je těžké se k tomu vracet, do konce života se toho nezbavím,“ uvedl se slzami v očích Novák. „Pokud bych neměl epileptický záchvat, určitě bych se na přechod předem podíval,“ tvrdil obžalovaný.

Před soudem však připustil, že mu již dříve lékař s ohledem na jeho záchvaty zdůraznil, že není způsobilý k řízení osobního automobilu. Novák však řidičský průkaz neodevzdal a navíc ignoroval všechna lékařská doporučení a odmítal veškerou léčbu.

Epileptický záchvat se při vyšetření neprokázal
znalec

„Na vyšetření jsem skutečně nedocházel. Podepsal jsem lékaři, že bych měl odevzdat řidičský průkaz,“ potvrdil Novák. Navíc noc před nehodou pil alkohol a málo spal, přitom měl kvůli epilepsii dodržovat životosprávu.

Podle soudního znalce Jiřího Hovorky Novák dlouhodobě trpí epilepsií, nicméně epileptický záchvat se na nehodě nepodílel. „Epileptický záchvat se při podrobném znaleckém vyšetření neprokázal,“ uvedl Hovorka.

Zmocněnec: odškodnění je na místě

Podle dalších znalců je Novák emočně nestabilní s průměrným inteligenčním kvocientem a s poruchou osobnosti a se sklony ke zkratkovitému jednání.

U soudu vypovídali také znalci z oboru dopravy. Podle nich bylo vozidlo, které Novák řídil, ve výborném technickém stavu. „Příčinou nehody nebyla technická závada,“ potvrdil jeden ze znalců. Podle dalšího znalce z oboru dopravy byl způsob jízdy i chování řidiče nezodpovědné, musel prý po celou dobu jednat vědomě.

Pozůstalí rodiče a prarodiče požadují u hradeckého soudu celkem 1,7 miliónu korun. „Úmrtím obou dětí se rodina z minuty na minutu stala bezdětnou,“ řekl před soudem zmocněnec poškozených Zdeněk Ondráček s tím, že za takovou tragédii je odškodné namístě.

Reklama

Výběr článků

Načítám