Hlavní obsah

Útočnice ze školy ve Žďáru napadla přede dvěma roky i vychovatelku v Havířově

– Žďár nad Sázavou • Aktualizováno
Právo, Novinky, hon, ok

Útočnice ze Žďáru nad Sázavou, která má na svědomí život 16letého chlapce a zranění tří dalších lidí, je podle České televize stejná žena, která napadla vychovatelku v květnu 2012 v Havířově. Za útok tehdy žena stíhána nebyla, protože lékaři konstatovali, že je psychicky nemocná a není trestně zodpovědná za své činy.

Ve Žďáru nad Sázavou zasahovala i policejní jednotka z elektrárnyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Následně byla útočnice na návrh státního zástupce umístěna v opavské psychiatrické léčebně, odkud byla letos v únoru propuštěna. O propuštění rozhodl Okresní soud v Opavě na základě informací lékařů.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Policisté před střední školou, kde žena útočila.

„Pacientka byla umístěna v psychiatrické léčebně na rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, který jí uložil psychiatrickou léčbu v ústavní formě. Po uplynutí roku podala léčebna návrh, aby léčba byla změněna na ambulantní. O propuštění následně rozhodl náš soudce letos v únoru,“ řekl mluvčí soudu Tomáš Kamrádek.

Proti rozhodnutí se nikdo neodvolal, takže pacientka byla propuštěna. „Byla jí stanovena ambulantní léčba, nad kterou měla dohlížet havířovská pobočka Okresního soudu v Karviné,“ dodal Kamrádek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policista hlídá přístup k havířovské škole, kde žena pobodala učitelku a pak si vzala rukojmí.

Havířovský případ se odehrál 22. května odpoledne. Kolem 13. hod. vešla žena do školní jídelny, kde právě jedly děti. Napadla nožem jednu z vychovatelek. Pak se i se sedmiletou dívkou zavřela ve vedlejší místnosti. Na místo tehdy dorazili policejní vyjednavač a zásahová jednotka, která využila chvíle a pomocí dělobuchů a dýmovnice ženu zadržela. [celá zpráva]

Dívka poté skončila v nemocnici stejně jako vážně zraněná vychovatelka. Tu po vyléčení ocenil primátor města a dostala také Cenu Michala Velíška za hrdinství. Pachatelka byla nejprve obviněna, její trestní stíhání však bylo posléze zastaveno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám