Hlavní obsah

Radní v kauze Kinský mohou být stíháni, míní státní zástupce

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zastupitelé Újezdu u Chocně prohráli soud o obecní pozemek s Františkem Oldřichem Kinským, který byl podle dekretů prezidenta Beneše v roce 1945 zabaven, protože otec Kinského byl nacista. Proti rozhodnutí se neodvolali. Jako veřejní činitelé tak nesplnili povinnost hájit majetek obce a mohou být trestně stíháni.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

"Podle Stanoviska Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) o postavení volených funkcionářů samosprávy mohou být obecní zastupitelé i se starostou stíháni jako veřejní činitelé v souvislosti s porušováním povinností při správě obecního majetku, pokud zaviněným jednáním způsobí škodu," řekl Právu státní zástupce NSZ Radek Ondruš.

Tímto porušením je i to, že se neodvolali proti soudnímu rozsudku, který obci odňal pozemek. Názor NSZ, že by zastupitelé z Újezdu u Chocně mohli být jako veřejní činitelé podezřelí z trestného činu, nesdílí orlickoústecký okresní státní zástupce Pavel Kačírek ani kriminalisté okresu.

Nic se nevyšetřuje

"Žádný trestní podnět nebo trestní oznámení v souvislosti s jednáním zastupitelstva z Újezdu u Chocně v soudním sporu o pozemek s panem Kinským jsme neobdrželi. To, že nepodali odvolání, nelze trestněprávně pojímat," odpověděl Kačírek na dotaz Práva.

Také šéf orlickoústecké kriminálky, který Právu zakázal uvedení svého jména, řekl: "Žádné podezření na zastupitele Újezdu u Chocně neprověřujeme. Alespoň o tom nevím."

"Policie nemusí vyčkávat na trestní oznámení. Je ze zákona povinna prověřovat všechny skutečnosti odůvodňující podezření z trestné činnosti, o kterých se dozví, a to z jakéhokoli zdroje," poznamenal však státní zástupce Ondruš.

Nerozhodovali o svém majetku

Místostarostovi Újezdu u Chocně Josefu Kadrmasovi se podezření, že by mohl spáchat trestný čin, nelíbilo.

"Neodvolali jsme se, abychom neplatili soudní výlohy. Nemáme na soudy peníze. O zproštění soudních poplatků jsme nepožádali. Nežádali jsme ani bezplatnou právní pomoc. Postup schválilo v květnu zastupitelstvo a je o tom zápis. Tím pro nás vše skončilo," řekl Právu.

To, že zastupitelé ve sporu o pozemek nepožádali o zproštění soudních poplatků, nepožádali o bezplatnou právní pomoc a nepodali odvolání, označil Ondruš za pochybení při správě obecního majetku.

"Jako veřejní činitelé tak měli konat. Nerozhodovali o svém, ale o obecním majetku," řekl státní zástupce.

Kinský zaplatil za obec soudní poplatky 

Podle starosty obce Zdeňka Držmíška naopak k žádnému pochybení nedošlo, protože prohraný pozemek podle něj nemá valnou cenu.

"Pozemek má cenu 54 tisíc. Je pro nás bezvýznamný. Respektovali jsme rozhodnutí soudu, kterým byl pozemek panu Kinskému vydán," poznamenal.

Uvedl, že obec soudní výlohy nakonec nic nestály. "Právní zástupce pana Kinského pan Jaroslav Čapek nám řekl, že když se neodvoláme, tak zaplatí poplatky. Dal nám písemné potvrzení, že se zříká náhrady soudních výloh a výloh za své zastupování," vysvětlil starosta.

Uvedl, že otázku odvolání konzultoval i se soudkyní Dagmar Kalouskovou, která rozsudek o vydání pozemku Kinskému vynesla. "Řekla nám, že máme právo se neodvolávat. Dali jsme na tu radu a neodvolali se," dodal Držmíšek.

Advokát Čapek sdělení starosty a dohodu o odstoupení od nároku na náhradu výloh potvrdil. "Dohodli jsme se tak," řekl ve středu Právu advokát.

Pozemek zdaleka není bezcenný

O Kinského vyhraných soudech bude asi rozhodovat už jen Nejvyšší soud a pak možná ještě Ústavní soud. Vývoj sporu o pozemek v Újezdu u Chocně proto nelze odhadnout. Jisté jedině je, že bezcenný není. Podle právních expertů je totiž součástí našich reparací jako vítězné země protinacistické koalice a oběti německé agrese v letech 1938 až 1945.

Podle ústavního experta Václava Pavlíčka jde o zásadní otázku. "Jestli my budeme vracet to, co nám mělo připadnout jako reparace, tak se vlastně distancujeme od toho, že jako součást vítězné koalice jsme měli právo na reparaci a tvářili bychom se, jako bychom patřili k těm poraženým," řekl Právu Pavlíček.

Reklama

Související články

Kinský vyhrál první spor o majetek

Restituce majetku potomků rodu Kinských zřejmě vstupuje do rozhodující fáze. 66letý František Oldřich Kinský totiž definitivně vyhrál první soudní spor...

Obce nemají peníze - Kinští vyhrávají soudy

Obce, s nimiž vede vlastnické spory František Oldřich Kinský, potomek šlechtické rodiny Kinských, které byl po válce na základě Benešových dekretů konfiskován...

Výběr článků

Načítám