Hlavní obsah

Řádění fanoušků Baníku: 4 zranění, 8 zadržených

Právo, Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Téměř dva tisíce fanoušků fotbalistů Baník Ostrava v sobotu potvrdilo ve Zlíně pověst výtržníků. K prvním incidentům došlo před utkáním 24. kola ligy, nechyběly rvačky a krádež. Lékaři ošetřili 4 osoby. Policie zadržela 8 lidí: 5 bylo obviněno z trestného činu -dva z nich z propagace fašismu - další 2 z poškozování cizí věci a 1 z útoku na veřejného činitele. Škody na stadiónu přesáhly 300 tisíc korun.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Podle posledních zpráv velká část fanoušků již město opustila. Cestou na nádražil zhruba 900 osob podle policie nevyvolávalo žádné střety.

Největší škody tak za sebou příznivci Ostravy zanechali přímo na stadiónu, kde při zápase vylámali bezpečnostní bariéry a vyvrátili ochranné  ploty. Škoda se odhaduje na více než 300 tisíc korun.

Zranění od rána

Prvním z hospitalizovaných byl muž, který dorazil do Zlína ve speciálně vypraveném vlaku. Při šarvátce ve vagónu ho neznámý útočník udeřil silně do hlavy a on si následně stěžoval na ztrátu sluchu. 

Dalšího fanouška Baníku odvezla sanitka kvůli silné podnapilosti ještě před utkáním z hospody u vchodu do stadiónu na záchytnou stanici.

Lékaři po šarvátce ošetřili navíc také mladíka s tržnou ranou na hlavě a muže v bezvědomí. Oba byli zraněni při rvačce.

Incident u benzínky

"Policie kvůli výtržnostem na benzínové pumpě zadržela několik fanoušků na cestě do Zlína," uvedla stručně k jednomu z prvních incidentů policejní mluvčí Lucie Javoříková.

Dodala, že škoda na majetku a odcizených předmětech zatím nebyla vyčíslena. Upřesňuje se také, co konkrétně zmizelo.

Na známé rabiáky se odpoledne připravila rovněž zlínská policie. Ta posílila hlídky na místech, kudy museli fanoušci projít a bedlivě hlídala také události v okolí stadiónu. Vstup do hlediště provázely přísné bezpečnostní kontroly.

Alkohol a nadávky

V podnapilém stavu bylo vedle muže převezného na záchytnou stanici i množství dalších fanoušků ze speciálního vlaku.

Některé z nich museli podpírat kamarádi, aby vůbec došli k fotbalovému stadiónu, vzdáleném zhruba kilometr. "Nejunavenější" jedinci dokonce usnuli na chodníku před vchodem - začátek zápasu zmeškali.

Část fanoušků se snažila slovně provokovat policisty, k žádným srážkám ale nedošlo. Naopak jiní fanoušci, kteří přijeli do Zlína již během dopoledne, posedávali v klidu v hospodách v centru a podivovali se, proč je tam tolik policistů.

Jiné restaurace raději na dobu zápasu zavřely. "Přišly sem mladé holky, byly úplně namol a křičely na nás - kur.., naval pivo," kroutili nevěřícně hlavou pracovníci zmrzlinového salónu, kde raději zavřeli hlavní vchod. "Tohle jsme tady ještě nezažili," doplnil je kuchař ze sousední restaurace.

Baníkovci ovládli Zlín

Do Zlína dnes přijelo podle Javoříkové téměř dva tisíce fanoušků Baníku. Tisíc pět set lístku zamluvil předem klub, pět set dalších si zakoupili příznivci individuálně až na místě.

Průběh zápasu narušovaly při nepříznivé stavu pro jejich klub snahy protrhnout pletivo a dostat se na hrací plochu.

Reklama

Výběr článků

Načítám