Hlavní obsah

Pumové útoky na závodníka Hrdinku před soudem

BRNO

Brněnský krajský soud se v úterý začal zabývat loňskými pumovými útoky na Vyškovsku, které ohrožovaly automobilového závodníka Tomáše Hrdinku a jeho rodinu. Žaloba z nich viní Milana Rudolfa a jeho komplice Jana Věrčíka. Dvojici hrozí za vydírání závodníka a obecné ohrožování až 12 let vězení.

Foto: Jiří Smutný

Z prvního vystoupení Dětského sboru Židlochovice 8. května 2016 (sbormistryně vpravo)

Článek

Soud dnes musel po několika minutách jednání odročit na 26. října. Nepodařilo se mu totiž zajistit předvedení Věrčíka z vazby a jeho účast u hlavního líčení. Žádala jej obžaloba i obhajoba.

Hlavním organizátorem útoků je podle policie podnikatel Rudolf, který se s Hrdinkou dobře zná. Dvojice spolu kdysi podnikala. "Obvinění jsou absurdní. Doufám, že jsme (s Hrdinkou) nadále přátelé," řekl podnikatel novinářům při odchodu z jednání.

Žalobce Jaroslav Kubeša řekl, že za výbuchy byla snaha pachatelů získat vydíráním od Hrdinky nejprve 20 a pak dokonce 23 miliónů korun. "Dvojici jednoznačně pokládám za vinnou a budu pro ni žádat trest při horní hranici sazby," zdůraznil.

Pomáhal jim prý i válečný veterán

Vyděrači se pokusili přimět závodníka k zaplacení peněz dvěma výbuchy. První nálož explodovala počátkem loňského července před domem Hrdinky v Šaraticích na Vyškovsku. Detonace poškodila i budovy v sousedství a škody se vyšplhaly na 1,4 miliónu korun. [celá zpráva]

Koncem loňského září otřásla vesnicí další exploze. Nálož byla tentokrát před domem Hrdinkova tchána. Nikdo opět nebyl zraněn, vznikla ale škoda za asi 100 000 korun.

Podle důvěryhodných informací s Rudolfem a Věrčíkem spolupracoval i voják, který se účastnil operací v bývalé Jugoslávii. Ten měl dvojici poradit, jak sestrojit a odpálit oba výbušné systémy sestavené z plastické trhaviny.

Ještě před výbuchy zaslali vyděrači Hrdinkovi výhrůžné dopisy a na kradený občanský průkaz si nechali v jisté bance založit účet, na který měly přicházet peníze od závodníka.

Pětatřicetiletý Hrdinka je bývalý mistr Evropy v autokrosu, český šampión ve sprint-rallye a nyní vede vlastní tým Styllex Tuning, za který závodil Slovák Jozef Béreš a Tomáš Enge.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám