Hlavní obsah

První trest za loupež století: Dispečer si odsedí devět let ve vězení

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, Josef Koukal

Městský soud v Praze odsoudil Antonína Saletu k devíti letům vězení za podíl na loupeži století z roku 2002. Poškozeným firmám má Saleta zaplatit celkovou škodu 154 miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Státní zástupce Tomáš Saňa, kterému dal soudce za pravdu, rozhodnutí soudu pochopitelně přivítal. „Doufal jsem v odsuzující rozsudek,“ uvedl žalobce. To, že hlavní viníci spravedlnosti unikají, zatímco komplic má jít do vězení, není podle něj neznámá situace.

„To se nevylučuje. Je možné odsoudit pomocníka, i když neznáme pachatele, pokud je prokázáno, že se skutek stal,“ řekl Saňa Právu.

Pokud jde o neusvědčení samotných lupičů, policii ze špatné práce neviní. „Těžko se dá hovořit o chybě, pokud jde o hlavní pachatele. Prostě se nepodařilo shromáždit dostatek věrohodných důkazů. Rozhoduje soud a ten rozhodl tak, jak rozhodl,“ podotkl žalobce.

Dispečer přepadení plánoval

Podle obžaloby měl Saleta jako operátor bezpečnostní agentury G4S zařídit, aby obrněný vůz se 154 milióny korun řídil pracovník, který nebude lupičům klást odpor. Dispečer přepadení údajně plánoval a poradil komplicům s ovládáním vozidla, zvláště s otevíráním dveří, které vyžadovalo stisknutí přesné kombinace tlačítek na palubní desce.

Bývalý voják i policista Saleta vinu odmítá. Po loupeži století se přestěhoval na Kubu a následně do Venezuely, kde obchodoval a kde ho policie letos v létě dopadla. Tvrdí, že dlouhou dobu netušil, že byl od roku 2010 stíhán jako uprchlý.

Z loupeže policie původně vinila čtyři lidi: vedle Salety také Františka Hajna a členy Berdychova gangu Tomáše Půtu a Maroše Šuleje. Šuleje, Půtu i Hajna, který se procesu dlouho vyhýbal pobytem v Dominikánské republice, však už soudy pravomocně zprostily viny kvůli nedostatku důkazů.

Loupili v převlečení za policisty 

Podle obžaloby Hajn v září 2002 s nejméně dvěma dalšími lidmi přepadl v přestrojení za policisty pancéřové vozidlo bezpečnostní agentury G4S, které vyjíždělo od Citibank na jednu z nejrušnějších ulic v Praze, Evropskou třídu.

Posádku auta lupiči přinutili pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny otevřít vůz. Pachatelé pak s autem odjeli k nádrži Jiviny, kde údajně Hajn, Půta a další lidé vzali z auta 154 miliónů korun, které policie už nikdy nenašla.

Pražský městský soud loni Půtovi nepravomocně uložil dvanáctiletý trest a Hajnovi desetiletý trest vězení. Hajn byl tehdy souzen v nepřítomnosti jako uprchlý. Policie ho však následně vypátrala v Dominikánské republice a eskortovala jej do české vazby.

Odvolací soud proto nařídil věc projednat znovu v jeho přítomnosti. Účast na loupeži Hajn odmítal. S Půtou, který si ve vězení odpykává trest za účast na akcích Berdychova gangu, se prý nezná a v době trestného činu byl údajně v zahraničí.

Městský soud v Praze na konci května zprostil oba muže pro nedostatek důkazů obžaloby a Hajna propustil z vazby. Půta byl podmíněně propuštěn na konci srpna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám