Hlavní obsah

Policisté přivezou z Venezuely obviněného z loupeže století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie se chystá z Venezuely do České republiky převézt Antonína Saletu obžalovaného z podílu na loupeži zhruba 154 miliónů korun z vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas (G4S). Tamní úřady povolily Saletovo vydání, řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka. Saleta byl ve Venezuele zadržen v únoru letošního roku, o jeho vydání rozhodl tamní Nejvyšší soud.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí policejního prezidia Zuzany Součkové se eskorta připravuje, konkrétní však z bezpečnostních důvodů nebyla. "Může to být otázkou několika týdnů, možná i měsíců," řekla Součková.

Pražský městský soud, který v případu takzvané loupeže století v červnu nepravomocně rozhodl, Saletův čin kvůli vydávacímu řízení vyloučil k samostatnému projednání. Hlavní líčení se bude podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové konat teprve po jeho převozu do ČR.

Někdejšího pracovníka operačního střediska G4S Saletu státní zástupce viní z toho, že údajně zařídil, aby byl ve vozidle bezpečnostní agentury muž, o němž si myslel, že se nebude bránit a auto otevře. Za podíl na loupeži uložil soud Tomáši Půtovi souhrnný dvanáctiletý trest, Františku Hajnovi desetiletý trest. Oba mají také nahradit škodu. Muži se proti rozsudku odvolali, případ tak poputuje před odvolací soud.

Loupež se odehrála před deseti lety

Třetího obžalovaného, Maroše Šuleje, soud osvobodil. Protože se žalobce i Šulej vzdali práva na odvolání, je tato část verdiktu pravomocná. Půta a Šulej byli v minulosti odsouzeni v procesu s Berdychovým gangem.

Loupež se odehrála 16. září 2002 dopoledne. Hajn s nejméně dvěma lidmi tehdy v přestrojení za policisty podle obžaloby zastavili pancéřové vozidlo bezpečnostní agentury, když právě vyjíždělo od Citibank na Evropskou třídu v Praze 6. Hajn údajně vytáhl zbraň a osádce vozu pohrozil i výbušninou. Řidiče podle státního zástupce donutil k otevření vozu i k tomu, aby se s vedoucím osádky přesunuli do přechodové komory auta.

Sám si pak prý sedl na místo spolujezdce a s pistolí v ruce je hlídal. Poté údajně odjeli k nádrži Jiviny v Praze 6. Hajn, Půta a další lidé zde podle spisu vzali z auta peníze - asi 154 miliónů korun. Půta pak údajně zapálil auto použité při přepadení. Zločinu se podle policie účastnili i další lidé, minimálně dva z nich jsou již ovšem po smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám