Hlavní obsah

Protikorupční policie obvinila šéfku ERÚ Vitáskovou kvůli zaměstnání Vesecké

Právo, Novinky, jas,bja
Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli jmenování někdejší Nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do funkce místopředsedkyně ERÚ. V pondělí o tom informoval mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitelka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Vitásková svým rozhodnutím podle vyšetřovatelů porušila energetický zákon.

Vesecká totiž podle policie „nesplňuje zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ – uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky a z toho tři roky v řídicí nebo vedoucí funkci”.

Do nově vytvořené funkce ji Vitásková jmenovala 4. listopadu 2014. Policisté vyčíslili škodu vzniklou vyplácením mzdy a povinnými odvody na 1 056 033 korun. Vitásková je stíhána na svobodě.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Jmenovala jsem erudovaného právníka, brání se Vitásková

„Jednáme o závažném zločinu, protože jsem jmenovala právníka, erudovaného právníka, paní Veseckou do funkce místopředsedkyně, která má na starosti nebo měla na starosti celý právní úsek,“ komentovala záležitost Vitásková.

„Když si tam dám erudovaného právníka a je to považované za závažný zločin, tak já už k tomu nemám co dodat,“ řekla Právu šéfka ERÚ.

Nyní přemýšlí nad výběrem právního zástupce a podle svých slov doufá, že jí bude někdo přidělen. „Ráda bych, aby mi přidělili právníka ex offo,“ řekla Vitásková a dodala, že očekává další obvinění proto, že se třeba podívala z okna.

Zásah v sídle ERÚ

Policisté v sídle  úřadu zasahovali koncem května. Měli se údajně zajímat právě o jmenovací dekret Vesecké. Policie tehdy důvody zásahu nekomentovala.

ERÚ označil postup policie za neadekvátní. Vesecká následně uvedla, že kvůli tomu chystá ústavní stížnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám