Hlavní obsah

Přišla v posilovně o prst, žaluje majitele

– Plzeň

Hrála první ligu národní házené, byla pravidelnou členkou reprezentačního týmu Čech v prestižních soubojích s výběrem Moravy a ve sbírce má několik ocenění nejlepší hráčky soutěže. Po návštěvě jednoho plzeňského fitness centra v červnu 2017 se ale 33leté Lence Fialové otočil život vzhůru nohama.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lenka Fialová se svým právním zástupcem u soudu v Plzni

Článek

Při cvičení na jednom z posilovacích strojů se vymrštila jeho kovová část a ženě rozdrtila malíček na pravé ruce. Lékaři jí následně museli polovinu prstu amputovat.

S vrcholovým sportem bylo utrum, stejně tak skončila i její dráha příležitostné fotomodelky, která se tehdy začala slibně rozjíždět. Za svůj handicap se styděla, dokonce odmítala podávat lidem pravou ruku, kterou se snažila skrývat.

Po téměř čtyřech letech se nyní začal úrazem zabývat plzeňský okresní soud. Fialová zažalovala majitele posilovny, po kterém chce jako bolestné a za snížení společenského uplatnění odškodné přes 300 tisíc Kč. Tvrdí, že ji nikdo nepoučil, jak na stroji cvičit, a ani na něm nebyl žádný návod či grafické schéma, jak jej správně používat.

ÚS se zastal mentálně postižené dívky čelící exekuci

Krimi

„Po úrazu byla zásadním způsobem omezena ve svém dalším životě zejména s ohledem na její předchozí vysoce aktivní činnost, kdy sportovala na vrcholové úrovni,“ argumentoval před soudem právní zástupce Fialové.

Podle spisu se jednalo o tzv. unožovací stroj. „Při přinožování, kdy žalobkyně tlačila zatížené rameno dolů směrem k ose posilovacího stroje, se jí noha vysmekla z polstrované části ramena, v důsledku čehož došlo k vymrštění kovového dílu ramene směrem nahoru tak, že narazil o postranní část madla, kde se žalobkyně držela, a došlo k fatálnímu poranění malíku,“ popsal mechanismus vzniku úrazu soudce David Kotrbatý.

Fialová řekla, že způsob po­užívání stroje okoukala od ostatních cvičících. „Držela jsem se madla z boku. Jednak pro lepší rovnováhu a také to bylo nejvíce vyblyštěné od častého používání,“ vysvětila před soudem.

V tomto případě se ale bohužel nedozvíme, jak se měl stroj správně používat. Jeho výrobce už totiž neexistuje
soudce

Právní zástupkyně firmy vinu odmítla. „Ačkoliv nás celá ta nešťastná událost mrzí, jsme přesvědčení, že k ní došlo pouze a výlučně v důsledku nesprávného užití stroje. Co se týká samotného vzniku zranění, tak podle nás žalobkyně nedržela madlo tam, kde se má, a proto k němu došlo,“ prohlásila právnička.

Dodala, že i pro laika je na první pohled zřejmé, na jakém místě se má stroj správně držet, proto nebylo nutné ho mít označený návodem.

Výrobce už neexistuje

„Všechno by se ulehčilo, kdyby tam ten návod byl. Já sám z vlastní zkušenosti vím, že většina posilovacích strojů je takovými návody označena. V tomto případě se ale bohužel nedozvíme, jak se měl stroj správně používat. Jeho výrobce už totiž neexistuje,“ upozornil soudce.

Lékaři mi řekli, že prst mohou rovnou amputovat, nebo se ho pokusí zachránit. Zvolila jsem druhou možnost, což bohužel nevyšlo

Emoce v soudní síni začaly s Fialovou cloumat v okamžiku, kdy měla popsat, co následovalo bezprostředně po úrazu.

„Lékaři mi řekli, že prst mohou rovnou amputovat, nebo se ho pokusí zachránit. Zvolila jsem druhou možnost, což bohužel nevyšlo. Bylo to pro mne psychicky hodně náročné,“ líčila žena se slzami v očích.

Kromě přerušení sportovních aktivit přišla i o práci. „Půl roku jsem byla na nemocenské. Když jsem se vrátila do zaměstnání, oznámili mi, že moji pozici zrušili,“ uvedla.

Dal tříletému chlapci „facku nohou“, dostal pět let

Krimi

Dnes už má nové zaměstnání a vrátila se i k házené. „Samozřejmě moje výkonnost už není taková jako před úrazem, kdy jsem byla schopná udržet míč v jedné ruce, což je velká výhoda. Bez toho malíku nedokážu míč tak dobře ovládat a to je znát při střelbě i při přihrávkách,“ sdělila Fialová.

Přiznala, že se k házené vrátila hlavně díky spoluhráčkám, které ji drží nad vodou.

Soud bude pokračovat výslechy svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám