Hlavní obsah

Dal tříletému chlapci „facku nohou“, dostal pět let

Frustraci a vztek si v předvečer předloňského Štědrého dne rozhodl vybít na teprve tříletém chlapci muž z Brna. Posilněn alkoholem kopl dítě své tehdejší přítelkyně do hlavy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hoch vyvázl naštěstí jen s podlitinami, podle znalce ale reálně hrozilo vážné zranění mozku, páteře či oka. Muž za svůj čin dostal u brněnského krajského soudu pět let vězení za pokus o těžké ublížení na zdraví.

Obžalovaný se v jednom z brněnských bytů pohádal se svou přítelkyní poté, co si hned ráno notně přihnul vodky.

Matka brutálně napadala své měsíční dítě, odsedí si 16 let

Krimi

„Facka nohou“

„Po slovní rozepři napadl nezletilého tak, že ho kopl obutou nohou do levé tváře. Jen zcela náhodou, nezávisle na vůli obžalovaného, nedošlo ke vzniku těžké újmy na zdraví,“ popsal útok předseda trestního senátu Martin Vrbík v rozsudku, který má Právo k dispozici.

Muž se u soudu vykrucoval s tím, že dítěti dal jen „facku nohou“. Prý mu povolily nervy poté, co chlapec upadl a rozplakal se. „Udělal jsem krok dopředu, napřáhl jsem levou nohu a špičkou nohy v ponožce se mírně dotknul jeho hlavy,“ tvrdil.

Matka dítěte situaci popsala diametrálně jinak. „Syn stál uprostřed obýváku a já viděla, jak obžalovaný vyšvihl nohu a kopl ho do obličeje. Kopl ho vší silou, jako by kopal do míče na fotbale,“ vypověděla matka.

Za necelý rok života měl všechny kosti polámané, řekla znalkyně o týraném chlapečkovi z Trutnovska

Krimi

Soudní lékař potvrdil, že stopy na obličeji dítěte odpovídaly následku, který by zanechalo kopnutí. Podle něj bylo dílem náhody, že nedošlo k opravdu těžkému zranění, zvlášť když muž měl při útoku přes 2,5 promile. „Je stěží představitelné, že by v tomto stavu kop nohou tak vykalibroval, aby obličej poškozeného zasáhl plánovaně jen lehce a nezpůsobil mu zranění,“ zdůraznil znalec.

Soudce Vrbík upozornil, že muž útočil v době, kdy byl v podmínce za vyhrožování své manželce, tchyni a synovi. „Soud nemůže uvěřit tvrzení, že poškozenému ublížit nechtěl, pokud současně popírá, že mu uvedená zranění způsobil. Je nutno zdůraznit, že výpověď obžalovaného byla spolehlivě vyvrácena. Kopl obutou nohou do oblasti hlavy tříletého chlapce, kdy intenzitu útoku nebyl s ohledem na míru svojí podnapilosti schopen korigovat, a jen v důsledku okolností na vůli obžalovaného zcela nezávislých nedošlo ke zranění, které jej mohlo bezprostředně ohrožovat na životě,“ odůvodnil pětiletý trest soudce.

Verdikt potvrdil už i Vrchní soud v Olomouci, trest je tak pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám