Hlavní obsah

Případ propagace neonacismu je opět u soudu, trvá už šest let

– Praha
Novinky, bad

Už poněkolikáté začal Obvodní soud pro Prahu 1 projednávat případ údajné propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, které se podle obžaloby dopustilo v letech 2008 a 2009 osm lidí, několik z nich bylo členy Dělnické strany. Tři z nich v pondělí předstoupili před soud, zbylých pět požádalo o jednání v nepřítomnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s představiteli Dělnické stranyVideo: Novinky

 
Článek

Podle státní zástupkyně Zdenky Galkové obžalovaní vylepovali v prosinci 2008 v centru Prahy nálepky s odkazem na internetové stránky ultrapravicového hnutí Národní odpor. Jedna z obžalovaných, Michaela Dupová, někdejší kandidátka Dělnické strany do středočeského zastupitelstva, měla navíc zajistit jejich výrobu a vyzvednout je na poště. „Balík jsem skutečně vyzvedla. Ale nešlo jen o tyto samolepky, byly tam i samolepky s fotbalovou tematikou,“ uvedla Dupová u soudu s tím, že si u ní samolepky objednávaly fotbalové kluby z celé ČR. „Výlepu jsem se nezúčastnila,“ dodala.

Obžalovaní měli dále zorganizovat shromáždění a pochod v červnu 2009 v Jihlavě. Shromáždění bylo sice řádně nahlášeno jako pochod k uctění památky obětí druhé světové války, podle vyšetřovatelů ale bylo cílem uctít památku padlých vojáků wehrmachtu. Organizátoři měli na akci pozvat například i někdejšího důstojníka SS Herberta Schweigera. Pochod ukončil těsně po začátku magistrátní úředník.

Galková také Dupovou viní ze zprovoznění stránek neonacistického hnutí RWU (Resistance Women Unity), jakési ženské odnože Národního odporu, a zorganizování koncertu takzvané white power music na podporu stíhaných a odsouzených neonacistů, který se odehrál v únoru 2009 v Srbech na Kladensku a kam přišlo asi 120 lidí. Tam měla Dupová také organizovat prodej předmětů s nacistickou a neonacistickou tematikou.

Komplikuje to život

„Myšlenky nás všech se posouvají, tak jak plyne věk s námi. Stihla jsem se vdát, rozvést, otěhotnět,“ shrnula ve svém vyjádření Dupová, která stejně jako ostatní v pondělí před soudem nevypovídala. „Nechci to bagatelizovat, ale vzpomínat na to, co člověk dělal v devatenácti, a pak v sedmadvaceti stál před soudem...,“ dodala.

I další z obžalovaných Richard Lang žalobu částečně odmítl. „Co se týče těch samolepek, tak na inkriminovaném místě jsem nebyl,“ prohlásil. Při pořádání pochodu v Jihlavě pak fungoval zase „spíš jako podržkoště“ než organizátor, což mají dokázat policejní odposlechy.

„Čas strávený nad tímto případem mě nebaví, komplikuje mi život. Nedávno jsem byl díky své minulosti vyhozen z práce,“ uvedl na závěr vyjádření Lang.

Případ se dostal před soud v roce 2010, o dva roky později byli obžalovaní pro nedostatek důkazů zproštěni obžaloby. Nadřízený soud ale rozhodnutí následně zrušil. Původní soudkyně Věra Bártlová se navíc kvůli podjatosti z případu vyloučila, došlo tak ke změně senátu. Kvůli tomu a větší časové prodlevě, způsobené mimo jiné i vypracováváním znaleckého posudku, který je podle nové soudkyně Dany Šindelářové velmi podrobný, začalo hlavní líčení v podstatě od začátku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám