Hlavní obsah

Při požáru ubytovny v Zábřehu hasiči zachránili 12 lidí

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zábřeh

Náročný zásah v členitém a rozlehlém objektu ubytovny, který si vyžádal evakuaci 52 lidí a škodu za půl milionu korun, absolvovali v pátek večer hasiči v Zábřehu na Šumpersku. Hořel zde jeden z obydlených pokojů i jeho vybavení. Díky rychlé lokalizaci požáru a souběžné záchraně a evakuaci osob ze silně zakouřené budovy nebyl nikdo zraněn.

Foto: kraje Olomouckého HZS, ČTK

Interiér zdemolovaného pokoje

Článek

„Požár v zábřežské ubytovně byl nahlášen na naše krajské operační a informační středisko v pátek 23. těsně před 20. hodinou. Naši operační důstojníci na místo ihned vyslali jednotky z prvního stupně požárního poplachu a výškovou techniku,“ řekla Právu v sobotu mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová s tím, že po příjezdu na místo a průzkumu rozsáhlého dvoupodlažního objektu několika pátracími skupinami bylo potvrzeno, že hoří jeden z pokojů.

Hasiči ihned zahájili hasební práce a souběžně v silně zakouřeném a členitém objektu s minimální viditelností vyhledávali po jednotlivých pokojích obyvatele domu a postupně je vyváděli ven.

„Někteří z nich se evakuovali samovolně, jednoho obyvatele budovy jsme pomocí výškové techniky sundali ze střechy objektu. Celkově jsme museli pečlivě, ale velmi rychle prohledat 35 pokojů. Zachránili jsme takto dvanáct osob, evakuováno bylo v souhrnu dvaapadesát lidí,“ konstatovala mluvčí.

V Zábřehu hořel pokoj na ubytovně, hasiči evakuovali 52 lidí

Krimi

Pokoj, v němž oheň vypukl, shořel v celém rozsahu včetně vybavení. Plameny hasiči dostali pod kontrolu během necelých 30 minut. Přetlakovou ventilací ubytovnu odvětrali a následně se mohli lidé vrátit do svých pokojů. Náhradní ubytování nebylo nutné zajišťovat.

Náročný zásah po celou dobu probíhal v dýchací technice. Komplikovala jej rozlehlost a členitost dvoupodlažního objektu, množství osob i pokojů, silné zakouření s minimální viditelností, která ztěžovala orientaci nejen hasičům, ale také místním obyvatelům.

„Příčinu vzniku požáru zjišťuje náš vyšetřovatel ve spolupráci s kriminalisty,“ dodala Balážová. Na místě zasahovali tři profesionální jednotky ze Zábřehu, Šumperku a Olomouce a dobrovolní hasiči ze Zábřehu a Lukavice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám