Hlavní obsah

Praktiky vražedného gangu: Proč past na pokerového génia Staszka nevyšla

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Organizovaný gang únosců a ve dvou případech i vrahů bohatých podnikatelů, který stane brzy před pražským městským soudem, měl velmi pestrý výběr svých obětí. O první z nich, milionáři, který vydělal obrovské částky v oblasti internetu, byl vylákán do Valencie, unesen, vydírán a nakonec zaplatil desítky miliónů a přežil, Právo informovalo v sobotu.

Foto: Steve Marcus , Reuters

Martin Staszko s balíky dolarů v Las Vegas.

Článek

Zatímco totožnost tohoto poškozeného Právo s ohledem na jeho samého i blízké neuvedlo, i když ji zná, ve druhém případě tak učiní. A to i vzhledem k tomu, že šlo tentokrát naštěstí pouze o potenciální oběť, která s nikým z obviněných nikdy nepřišla do osobního styku, a dokonce o hrozbě dlouho ani nevěděla.

Jde o historicky nejúspěšnějšího českého hráče pokeru Martina Staszka (37), který se svým koníčkem a zároveň i profesí proslavil nejen v rodném Třinci a v celém Česku, ale rovněž za oceánem.

Právě v USA a v tamní baště hazardních her Las Vegas se Staszko jako neznámý muž ve flanelové košili dostal 9. listopadu 2011 až do finále světové pokerové série (WSOP). A přestože nakonec skončil druhý, vydělal si v přepočtu na koruny neuvěřitelných 98 miliónů.

A na jeho výhru dostal zálusk podle v březnu podané obžaloby hlavní představitel gangu Michael Šváb alias Robert Kelner. Na rozdíl od prvního únosu mělo tentokrát jít jen o jeho sólo akci.

Lákadlem soukromá hra v Cannes

Švábovi neušel v Česku hojně veřejně probíraný Staszkův úspěch z Las Vegas a pouhých třináct dnů po skončení turnaje začal podle žalobců konat. Neoslovil však tentokrát přímo svou potenciální oběť, nýbrž elektronicky předsedu Asociace českého pokeru Milana Slámu, který se Staszkem jako členem asociace spolupracoval.

V e-mailu vedeném opět na smyšlené jméno Robert Kelner jej požádal o kontakt na Staszka, kterého chtěl pozvat na údajnou soukromou pokerovou hru do zahraničí. V dalším dopise pak upřesnil, že by šlo o akci v rozmezí od prosince 2011 do 17. ledna 2012, a to ve známém letovisku Cannes ve Francii.

Může si říct o jakoukoli částku

Hry by se podle odeslané nabídky účastnil kromě Staszka také údajný Kelnerův šéf, jeho otec, pro něhož to prý měl být vánoční dárek, a pak několik jejich přátel.

Šváb šel podle žalobců až tak daleko, že nejenže nabízel odvoz české pokerové hvězdy soukromým letadlem, ale rovněž sliboval, že za účast ve hře si Staszko může říct o jakoukoli částku.

Poté si se Slámou, který Staszka podle spisu zastupoval, opakovaně psal a telefonoval, odpovídal na jeho dotazy a upřesňoval podmínky chystané soukromé hry. Sláma však postupně začal údajného Kelnera podezřívat, že chce novou pokerovou hvězdu Staszka obrat v nečisté hře.

Také se mu nelíbilo, jak onen tajemný zájemce „tlačí na pilu“. Z nabídky proto vycouval s tím, že Staszko má velmi nabitý program a další turnaje. To, že Staszkovi může jít o život, ho však nenapadlo.

Ostražitý prostředník

„Občas se skutečně stává, že když se v branži rozkřikne, že někdo vyhrál větší částku, tak existují místa, kde se nehraje úplně čistě, kde si sednete, a aniž o tom víte, hraje proti vám pět či šest lidí najednou a snaží se ty peníze z toho člověka dostat formou ne úplně férové hry,“ sdělil nyní Právu Sláma.

Šváb-Kelner tedy údajně učinil poslední, možná už spíše křečovitý pokus: nabídl pozdější termín hry a tentokrát na Bahamách.

Jenže to už mu Sláma přestal zvedat telefony, takže obžalovaný podle mínění policie „od svého úmyslu dočasně ustoupil“. Žádný další kontakt pak až do Švábova loňského zadržení neproběhl.

O nebezpečí se dozvěděl od ÚOOZ

O tom, v jakém nebezpečí plachý multimilionář byl, se dozvěděl až loni v dubnu, kdy detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na tiskové konferenci zveřejnili podrobné informace o zadržení členů brutálního gangu a jejich fotografie. Tehdy zároveň vyzvali další možné poškozené, aby se přihlásili.

Třetí příběh, který podrobně Právo popíše v příštím čísle, bude mít, bohužel, smutný konec. Gang tentokrát poprvé svou oběť zavraždil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám