Hlavní obsah

Policistu, který se nechal u zkoušek zastupovat, škola vyhodí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalý policista Michal Jehurnov, který se podvodně nechal u zkoušek na Ostravské univerzitě zastupovat okresním policejním ředitelem ze Šumperka Jakubem Kunčarem, by měl školu opustit. Disciplinární komise ve středu doporučila děkanovi, aby studenta vyloučil ze studia. Informovala o tom mluvčí univerzity Eva Kijonková.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"V tomto případě je podvodné jednání prokazatelné, dá se proto předpokládat, že se děkan bude doporučením komise řídit," uvedla Kijonková.

Policista druhým rokem studoval obor speciální pedagogika. Skutečnost, že místo policisty do školy na důležité zkoušky chodí jeho nadřízený, vyšla najevo minulý týden. Oba aktéry proto před týdnem krajský policejní šéf s okamžitou platností propustil ze služebního poměru.

Kunčarův podřízený Michal Jehurnov studoval bakalářský obor sociální pedagogika, prevence a resocializace. Na to, že do školy místo něj ve skutečnosti dochází jeho šéf, vystupuje jeho jménem a prokazuje se jeho indexem, se přišlo před několika dny na zkoušce před komisí, kde již údajně čekal pracovník Inspekce ministra vnitra.

"Podezření, že za studenta se vydává jiný policista, vzešlo od pracovníků Pedagogické fakulty, kteří informovali Inspekci ministra vnitra. Podvádějící muž byl zatčen přímo během zkoušky,“ potvrdila Kijonková.

Neví se, zda to byl úspěšný "student"

Proti rozhodnutí o vyloučení ze školy se může policista do třiceti dnů odvolat k rektorovi univerzity. „Ten by pak rozhodl s konečnou platností. V tuto chvíli nemáme informaci, zda vyloučený student svého práva využije,“ dodala mluvčí.

S jakým úspěchem bývalý vedoucí šumperského územního odboru Policie ČR Jakub Kunčar na zkouškách před komisí obstál a v kolika případech takto v roli falešného studenta vystupoval, zatím není jasné.

Případ nadále prověřuje Inspekce ministra vnitra. „Oba policisté jsou podezřelí z trestného činu poškozování cizích práv. Dosud ale nebyl nikdo obviněn,“ řekl mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě David Bartoš. Vyloučit se podle něj nedá ani to, že případ nakonec bude posuzován jako přestupek.

Univerzita žádné opatření nechystá

Ostravská univerzita podle své mluvčí nechystá kvůli aféře žádné opatření, které by do budoucna podobným podvodům zamezilo.

„Lidé, kteří studují vysokou školu, by měli mít určitou dávku inteligence a hrdosti. Požadovat po studentech, aby při zkouškách předkládali třeba občanský průkaz, by bylo nedůstojné univerzitního prostředí. Nelze každého považovat za potenciálního podvodníka,“ konstatovala Kijonková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám