Hlavní obsah

Policisté z Orlickoústecka psali léta nenávistné komentáře o islámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí

Dva policisté z Orlickoústecka psali několik let na Facebook nenávistné komentáře o islámu. Loni je obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle soudu se ale trestného činu nedopustili. Policie s nimi teď vede kázeňské řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté byli podezřelí z trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. „Konkrétně šlo o nevhodné příspěvky zveřejněné v internetovém prostředí. Proti jednomu jsme zahájili trestní stíhání v červnu a proti druhému v září roku 2019," řekla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. O případu informoval v pondělí Deník N.

Policista v civilu postřelil v Praze zloděje na útěku, inspekce nenašla pochybení

Krimi

Oba případy posuzoval v první polovině letošního roku soud v Ústí nad Orlicí a následně i odvolací soud. Shodně konstatovaly, že policisté mají extremistické názory, o trestný čin ale podle soudů nešlo.

V jednom rozsudku soud poznamenal, že obžalovaní jsou v hodnocení islámu nevzdělaní a nezvládají záplavu informací ohledně tohoto náboženství, uvedl Deník N.

Expolicista dostal podmínku za milionovou krádež routerů

Krimi

Policisté po rozhodnutí soudu čelí od 3. září kázeňskému řízení, oba pracují na územním odboru Ústí nad Orlicí. Jeden policista psal komentáře proti islámu a muslimům od července 2017 do května 2018, druhý od listopadu 2015 do května 2018. Mluvčí policie Markéta Janovská řekla, že kázeňské řízení je neveřejné.

Reklama

Související články

Policista chtěl 20 milionů za informace ze spisů

Detektiv pražské hospodářské kriminálky si chtěl údajně přivydělat na tom, že má přístup k informacím z kauzy týkající se obchodování s nelegálními přípravky....

Výběr článků

Načítám