Hlavní obsah

Policista v civilu postřelil v Praze zloděje na útěku, inspekce nenašla pochybení

Praha

Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončila vyšetřování policisty, který loni na podzim v Praze postřelil zloděje v prodejně elektroniky. Podle inspekce se policista nedopustil trestného činu, řekla v pátek Novinkám mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

BEZ KOMENTÁŘE: V Horních Počernicích se stříleloVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Inspekce uvedla, že do prodejny na konci října vešli dva muži, kteří si vytipovali tablet a mobil. Vytrhli je z bezpečnostního kabelu a začali utíkat. Vše viděl policista, který tam ve svém osobním volnu nakupoval. Jednoho z nich se pokusil zastavit, ale nepovedlo se mu to.

„U východu pachatel upadl, zde ho policista dostihl a pachatel následně vytáhl teleskopický obušek. Rychle se postavil a utíkal dál. Policista následně po předchozích marných výzvách varovně před prodejnou vystřelil ze své soukromé legálně držené střelné zbraně,“ popsala mluvčí inspekce.

Policista v Horních Počernicích měl postřelit prchajícího muže

Krimi

Muž však nereagoval a utíkal dál. Policista jej po chvíli doběhl a zloděj na něj zaútočil teleskopickým obuškem. Muž zákona proto vystřelil, přičemž utíkajícího trefil do břicha. Následně zavolal na tísňové linky a poskytl zraněnému první pomoc.

Inspekce zadala několik znaleckých posudků a vyhodnotila veškeré kamerové záznamy, na jejich základě pak učinila závěr, že se jednalo o oprávněné použití zbraně. „Vzhledem k tomu, že se policista nedopustil žádného trestného činu, jsme celou záležitost dne 22. května odložili,“ uzavřela Nguyenová.

Reklama

Výběr článků

Načítám