Hlavní obsah

Kriminalisté měli mučit podezřelého, jeden spáchal sebevraždu. Kauza jde opět k soudu

Právo, Jakub Kotalík

Na počátku bylo závažné obvinění dvou policistů z mučení a krutého zacházení s podezřelým recidivistou přímo v policejní výslechové místnosti. Jeden z posléze obviněných kriminalistů, který dal podezřelému facku, během následného vyšetřování spáchal sebevraždu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Druhého ale osvobodil odvolací Krajský soud v Českých Budějovicích a jeho počínání ohodnotil pouze jako kázeňský přestupek. S tím podle zjištění Práva nesouhlasí Nejvyšší soud (NS), který nyní původní pravomocný verdikt zrušil a přikázal případ znovu projednat.

„Bagatelizoval předmět trestního stíhání, spáchaný skutek redukoval na méně závažné snižování důstojnosti vyslýchaného prostřednictvím vulgarit, vytrhl z kontextu některé projevy a odváděl pozornost od podstatných skutečností,“ vysvětluje v usnesení z 1. září senát NS soudce Josefa Mazáka, kde českobudějovický krajský soud podle něj udělal chyby.

Facka a vulgarity

Jádrem kauzy je několik výslechů, které se před dvěma roky uskutečnily v kanceláři jihočeského krajského ředitelství policie v Českých Budějovicích. V dubnu 2018 se dvěma tamním kriminalistům – Vladimíru L. a Martinovi G. – dostal do rukou zloděj, narkoman a recidivista. Podle Mf Dnes šlo o místní známou firmu s přezdívkou Kubánec, který má na svědomí krádeže a vloupání a v té době byl již patnáctkrát trestaný.

Policisty však začala kvůli výslechům stíhat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která, jak vyplývá ze soudních dokumentů, měla v policejních kancelářích nainstalované odposlouchávací zařízení kvůli prověřování jiné věci.

Jihočeský policista obviněný z mučení recidivisty spáchal sebevraždu

Krimi

Ze záznamů podle nalézacího českobudějovického okresního soudu vyplývá, že se kriminalisté snažili z recidivisty získat doznání i pro trestnou činnost, kde proti němu chyběly důkazy. Podezřelý muž naopak opakovaně popíral spáchání některých skutků. „Nezkoušej na mě tyhlety kecy, že ne, nebo vyhrabu od ledna všechno, co je tady stejným způsobem, a dostaneš tam všechno,“ měl na recidivistu tlačit dnes již zesnulý policista Vladimír L.

„Upozorňuju tě na jednu věc, jestli se budem s tebou crcat ještě zejtra, tak to už ale nepudeš domu,“ hrozil mu i druhý vyšetřovatel Martin G. vzetím do vazby.

Ten měl navíc v protokolu o výslechu vynechat, že podezřelý spáchání trestné činnosti popřel, a naopak zapsat, že se bezvýhradně přiznal. Na základě protokolu pak bylo zahájeno trestní stíhání recidivisty. O necelý měsíc později skončil Kubánec znovu na policejní služebně. Policista Vladimír L. neudržel nervy na uzdě a dal podezřelému facku. „Nedělej z nás debily, vole!“ soptil prý Martin G.

„Emoční výbuch“

Kriminalista Vladimír L., který byl v minulosti vyznamenán za záchranu tonoucí, si po rozšíření obvinění od inspekce vzal život ke konci roku 2018. Před soudem tedy stanul jeho kolega Martin G. Tomu letos v únoru uložil Okresní soud v Českých Budějovicích za zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání a nadržování peněžitý trest sto tisíc korun. V případě nezaplacení by musel na rok do vězení.

V dubnu však hodnocení výslechů i rozsudek nad policistou zvrátil odvolací Krajský soud v Českých Budějovicích. Ten měl pro jednání policisty větší pochopení a ohodnotil jej pouze jako kázeňský přestupek s tím, že ho má vyřešit nadřízený kriminalisty.

Inspekce obvinila dva jihočeské policisty kvůli mučení Roma

Krimi

„Soud konstatuje, že na takovémto postupu není nic zavrženíhodného, neboť orgány činné v trestním řízení nemohou vést z pozice své činnosti výslech formou diplomatických nót či opatrně našlapovat kolem vyslýchaného… Netvrdí tím soud, že je správné používat hrubé výrazy, ale pokud jsou použity, je potřeba je vnímat v celkovém kontextu situace, a nikoli izolovaně,“ referoval o rozsudku Českokrumlovský deník.

Krajský soud uštědřenou facku spoutanému recidivistovi vyhodnotil podle deníku jako „emoční výbuch, který svým chováním vyvolal vyslýchaný“.

Platné odposlechy

Jenže na základě dovolání nejvyššího žalobce Pavla Zemana zasáhl Nejvyšší soud a tento verdikt zrušil. K dovolání se vyjádřil rovněž obviněný policista, který připomněl, že pro něj nepříznivý verdikt prvostupňového soudu stojí zejména na prostorových odposleších, které nebyly nasazené kvůli tomuto případu. Někteří soudci je pak označují za nepoužitelné.

A jak již napsalo Právo, senát soudce Mazáka z Nejvyššího soudu na základě tohoto případu vydal patrně přelomový verdikt. Podle něj jsou totiž odposlechy získané při šetření jiné trestné věci použitelné. Právní názor NS je přitom závazný pro nižší soudy a může ovlivnit i jiné kauzy.

Policista bral pervitin. Když došly peníze, drogu vyráběl, tvrdí obžaloba

Krimi

Co se týče samotného případu obviněného policisty, NS verdikt českobudějovického krajského soudu, podle nějž se trestný čin nestal, ve svém usnesení ztrhal.

„Jednání obviněného a jeho kolegy bylo závažné, na čemž nic nemůže změnit ani fakt, že poškozený byl mnohonásobným speciálním recidivistou a osobou zřejmě nebezpečnou,“ uvedl v usnesení Mazákův senát.

Zahajování trestního stíhání a případné obžalování osob na podkladě vynucených doznání je podle něj neakceptovatelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám