Hlavní obsah

Policisté se nechali uplácet od řidičů luxusních aut

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výnosný vedlejší příjem přišla letos v únoru dvojice jihočeských dopravních policistů. Na dálnici D3 si tato hlídka vytipovávala hlavně řidiče luxusních aut, kteří se svými vozy často výrazně překročili povolenou maximální rychlost. Místo řešení těchto závažných přestupků a jejich předání správnímu úřadu se ale policisté s hříšníky hned na místě domluvili na zaplacení pokut za méně závažné přestupky a vzali si za to od nich úplatky.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté měli vybírat od řidičů úplatkyVideo: GIBS

 
Článek

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zjistili nejméně deset takových případů, kdy řidiči spáchali přestupek překročení rychlosti a vyplatili se z něj.

„Policisté záměrně překročení rychlosti nezaznamenávali způsobem, který by umožňoval uložení fotografických snímků se zaznamenanou rychlostí vozidel, nýbrž pouze pro svou potřebu a často si vybírali luxusní vozidla, jejichž řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost podstatným způsobem,“ sdělila ve čtvrtek Právu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Natočili se sami

Mluvčí pro Právo doplnila, že oba dopraváci si „přijetím finanční hotovosti jako úplatku“ přišli celkově na více než 26 tisíc korun.

Policista chtěl 20 milionů za informace ze spisů

Krimi

Měli však smůlu, protože vyšetřovatelům GIBS se podařilo získat kamerové záznamy ze služebního auta samotných obviněných policistů, na kterých jsou některá předání peněz zaznamenána. Policisté tak vlastně sami zařídili důkazy proti sobě.

Pracovníci inspekce je tedy za to už v únoru obvinili z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což jim hrozí až desetiletý trest.

Policista bral pervitin. Když došly peníze, drogu vyráběl, tvrdí obžaloba

Krimi

Trestní stíhání se ale nevyhnulo ani deseti zmíněným řidičům, všichni jsou obviněni z podplacení, za což by mohli skončit za mřížemi až na šest let, přijít o majetek nebo obdržet peněžitý trest.

Obvinění si proti tomu podali stížnosti, které ale dozorový státní zástupce podle informací Práva minulý týden zamítl, takže vyšetřování pokračuje dál. Mezitím už ale oba policisté přišli o své uniformy a od dubna skončili v civilu. Jeden z nich přitom u policie pracoval od roku 2008, druhý nastoupil o rok později.

Reklama

Výběr článků

Načítám