Hlavní obsah

Policisté u soudu podpořili obžalované kolegy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIČÍN

Devatenáct policistů z pražské pořádkové jednotky ve středu u Okresního soudu v Jičíně popisovalo oslavu narozenin v Popovicích na Jičínsku z května 2003. Podle obžaloby totiž měli zábavu opustit dva bývalí policisté Marek Vraštil a Karel Berousek, kteří pak údajně napadli místní romskou rodinu Danišových.

Foto: Josef Zajíc

Vánoční jarmark na ZŠ Jugoslavské v Ostravě - Zábřehu. 8.12.2015.

Článek

To však dnešní výslechy policistů nepotvrdily. Policisté dnes shodně vypověděli, že neví o tom, že by někdo z bývalých kolegů oslavu narozenin opustil.

"Pochybuji o tom, že by se mohli vzdálit, protože Marek Vraštil obsluhoval výčep a roznášel nám piva," řekl jeden z policistů. Nikdo také nepotvrdil, že by na zahradě restaurace měl někdo ze slavících lidí vykřikovat urážlivé nadávky.

Jan Kratochvíl z Ligy lidských práv, který je zmocněncem rodiny Danišových, uvedl, že dnešní výslechy policistů nepřinesly žádné nové informace.

"Všichni shodně tvrdili, že si nejsou vědomi, že by někdo opustil oslavu. Nejsou si tím ale jisti, protože tam bylo na 30 lidí a těžko mohli vědět po celou dobu, kde kdo byl," řekl Kratochvíl. Výslech policistů v tomto rozsahu považuje za zbytečný. "Je s podivem, že státní zástupce trvá na výslechu zbývajících policistů," řekl novinářům.

Údajný třetí útočník nebyl vypátrán

Soudce původně na dnešek předvolal všech 29 policistů, kteří se loni v květnu oslav účastnili. Deset z nich se však k dnešnímu jednání nedostavilo.

"Předvoláme je znovu na 4. srpna, stejně jako další svědky," řekl soudce.

Podle obžaloby trojice mužů vnikla do bytů v Popovicích po oslavě, které se zúčastnily ve svém volnu zhruba tři desítky policistů z Prahy. Kromě dvou obžalovaných se na trestné činnosti podílel i třetí, dosud nezjištěný účastník oslavy. Vraštil svou vinu na napadení rodiny již dříve odmítl, Berousek před soudem odmítl vypovídat.

Dvojice bývalých policistů čelí obžalobě z porušování domovní svobody, za což jí hrozí dva až pět let vězení. Rasový motiv nebyl podle státního zastupitelství prokázán.

Reklama

Související témata:

Související články

Jde o mstu, hájí se obžalovaný policista

Obžalobě z trestného činu porušování domovní svobody čelí od středy u Okresní soudu v Jičíně jednatřicetiletý Marek Vraštil a Karel Berousek. Před rokem měli...

Výběr článků

Načítám