Hlavní obsah

Jde o mstu, hájí se obžalovaný policista

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIČÍN

Obžalobě z trestného činu porušování domovní svobody čelí od středy u Okresní soudu v Jičíně jednatřicetiletý Marek Vraštil a Karel Berousek. Před rokem měli v Popovicích na Jičínsku vtrhnout do bytu romské rodiny Danišových a tři osoby fyzicky napadnout.

Foto: Jiří Smutný

Na hřišti FC Židlochovice

Článek

Tehdy oba patřili do pořádkové jednotky policie v Praze. Incident se měl odehrát v době, kdy ani jeden z nich nebyli ve službě. Vraštil později od policie odešel.

Berousek odmítl u soudu, stejně jako v přípravném řízení, vypovídat. Vraštil řekl, že tehdy na místě vůbec nebyl. "Ten den jsme měli oslavu s asi třiceti kolegy v restauraci v Popovicích, která patří naší rodině. Po celou dobu jsem prostory neopustil, až pozdě v noci jsem odešel do Jičína k přítelkyni," uvedl.

Prohlásil také, že s Danišovými měl spory kvůli tomu, že někteří členové rodiny zůstávali dlužní ve zmíněné restauraci a on jim doporučil, aby se podniku vyhýbali. Naznačil, že by se mohlo jednat o pomstu.

"S Danišovými nemám dobré vztahy, ale není to tím, že jde o Romy. Jiné příslušníky romské národnosti v restauraci normálně obsluhujeme," zdůraznil.

Druhý den se prý přišli omluvit

Podle obžaloby to byl Berousek, který si loni 12. května krátce před půlnocí vynutil vstup do bytu Danišových a uvnitř vulgárně nadával Lubice Danišové. Do příchodu Vraštila jí bránil uzavřít dveře.

"Vraštil přišel a choval se jako nepříčetný a nadával mi. Držel mě za vlasy a udeřil mě pěstí do obličeje. Vzbudila se dcera, která měla těsně před porodem, a chtěla jít zavolat pomoc. Berousek ji zatáhl zpět do bytu a držel ji, aby nemohla odejít," vypověděla Danišová s tím, že se v bytě pohybovali celkem tří muži.

Ze slov Danišové vyplynulo, že Vraštil hledal jejího syna Marcela, jehož podezříval z nedávného vykradení své restaurace. "Když se Marcel objevil v chodbě bytu, začal jej Vraštil jednou rukou škrtit a druhou mne stále držel za vlasy," řekla a dodala, že Vraštil přijel druhý den znovu s omluvou a návrhem na dohodu o odškodnění. "Odmítla jsem to," prohlásila Danišová.

Rasový motiv neprokázán

Obžaloba z pouhého porušování domovní svobody se nelíbí představitelům občanského sdružení Liga lidských práv. Domnívají se, že vyšetřování bylo nedostatečné. Obžalovaným i tak hrozí trest dva až pět let odnětí svobody.

"Rasový motiv nebyl v jednání obžalovaných prokázán," uvedl státní zástupce Pavel Klail. Samosoudce Aleš Výmola jednání odročil na 23. června s tím, že je třeba vyslechnout další svědky. Mezi nimi mají být všichni účastníci zmíněné oslavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám