Hlavní obsah

Policisté objasnili případ zdevastovaného hřbitova v Opavě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Opavským policistům se podařilo objasnit jeden z nejzávažnějších případů hřbitovního vandalismu v Česku za několik posledních let. Dopadli tři muže, kteří jsou podezřelí, že v noci z minulého pátku na sobotu v opilosti zdevastovali hřbitov v Opavě-Kateřinkách. Informoval o tom v pátek mluvčí opavské policie René Černohorský. Po řádění vandalů zůstalo na hřbitově 97 poničených hrobů. Odhad celkové škody se pohybuje kolem miliónu korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Náhrobky poškozené řáděním vandalů.

Článek

Objasněnost takové trestné činnosti je v republikovém měřítku velmi nízká, kriminalisté z Opavy tak můžou být na co pyšní. Z útoku na hřbitov mohli díky mravenčí práci obvinit tři mladíky ve věku 18, 19 a 20 let. Dva se k činu přiznali, nejstarší z nich svou vinu popírá. 

„Všichni jsou stíháni pro trestné činy výtržnictví a poškozování cizí věci,“ řekl mluvčí policie. Kriminalisté zjistili, že všichni tři v pátek třináctého v průběhu večera popíjeli víno poblíž nedaleké Základní školy Edvarda Beneše. Pak se prý rozhodli, že společně něco provedou.

„Šli na Městský hřbitov v Opavě-Kateřinkách, kam vstoupili neuzamčeným hlavním vchodem a poté po dobu několika desítek minut převraceli náhrobní kameny na náhodně vybraných rodinných hrobech, do náhrobků a hrobů kopali nohou a vyvraceli je rukama, čímž došlo k jejich poškození či rozbití,“ popsal jednání obviněných Černohorský.

Vandalové jednali pod vlivem alkoholu

„Z jejich výpovědí je zřejmé, že se uvedeného skutku dopustili v podnapilém stavu a nebyl zde úmysl poškodil hroby za účelem případného hanobení nějaké skupiny lidí. Poničené hroby si vybírali náhodně a své jednání nedokázali před policisty zdůvodnit,“ dodal. Zatímco nejstarší obviněný vše popírá, oba jeho kamarádi se plně doznali.

Dva z pachatelů se ke všemu přiznali hned při policejním výslechu, ten nejstarší ale dlouho zapíral. Mluvit začal až poté, co mu hrozilo umístění do vazby z důvodu obav policistů, že by mohl ovlivňovat svědky „Nejmladší z obviněných řekl, že ze svého jednání měl hrozně špatný pocit již druhého dne, kdy se probudil a zjistil, co vše provedli. Sám se ale policistům nepřihlásil ke své zodpovědnosti,“ dodal mluvčí.

Zatím není jasné, zda bude policie požadovat vzetí do vazby. Policisté zatím vyslechli necelou polovinu majitelů poškozených hrobů. Ti vyčíslili škodu na půl miliónu korun. „Potřebujeme, aby se všechny poškozené osoby dostavily k zadokumentování celého případu,“ dodal mluvčí. S podobným případem se policisté na Opavsku už dlouho nesetkali. „Za patnáct let, co jsem u policie, si nevzpomínám na obdobný případ, kdy by pachatelé bezdůvodně a bezmyšlenkovitě takto poničili hřbitov nebo jiné veřejné místo,“ řekl vyšetřovatel případu Martin Kožaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám