Hlavní obsah

Policisté navrhli obžalovat ženu za spuštění hasicího zařízení v Národním muzeu

Praha

Policisté navrhli obžalovat ženu, která koncem března bezdůvodně spustila hasicí systém v Národním muzeu. V pondělí to uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Žena čelí obvinění z trestného činu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Za ten hrozí při způsobení značné škody až šestileté vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Národní muzeum v Praze. Ilustrační foto

Článek

O podání obžaloby bude rozhodovat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Jeho šéf Jan Lelek sdělil, že posun v případu lze očekávat do konce července.

Incident se stal 31. března odpoledne. Mladá žena podle policistů vešla do jedné z místností Nové budovy Národního muzea a rovnou zamířila k tlačítku požárního alarmu, které stlačila. Tím ovšem systém deaktivovala.

Žena v Národním muzeu aktivovala hasicí systém. Vypustila nádrže za tři miliony

Krimi

Poté svůj pokus zopakovala ve vedlejším sálu, kde se jí už po rozbití ochranného skla a stisknutí tlačítka podařilo zařízení spustit. Do místnosti tak začal ze dvou několikasetkilogramových nádrží proudit speciální plyn, který brání hoření.

Žena aktivovala hasicí systém v Národním muzeuVideo: Policie ČR

Žena pak z muzea utekla, zachytily ji ale bezpečnostní kamery a také ji vyfotografovalo několik návštěvníků. Záznamy z kamer policie zveřejnila na začátku dubna s tím, že hledaná mluví plynule česky a je jí 20 až 25 let.

Krátce po medializaci případu kriminalisté odhalili její totožnost. Podle nich žena způsobila instituci škodu tři miliony korun.

Žena, která způsobila v Národním muzeu škodu za tři miliony, byla obviněna

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám