Hlavní obsah

Policista, který postřelil ženu v ujíždějícím autě, byl obviněn

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Dopravní policista z Frýdku-Místku, který letos 2. dubna v Ostravě při automobilové honičce postřelil spolujezdkyni opilého řidiče, půjde před soud. Přítelkyně pronásledovaného řidiče, který ujížděl bez zaplacení od čerpací stanice, utrpěla vážné zranění páteře a má ochrnuté nohy.

Článek

"Státní zástupkyně v červnu vydala usnesení o zahájení trestního stíhání," informoval bez bližších podrobností mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě David Bartoš. Dodal, že policista je obviněn z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Zákrok policistů, který skončil těžkým zraněním mladé ženy, odstartoval telefonát okradeného provozovatele benzínky v Kunčicích pod Ondřejníkem. Ten oznámil na tísňovou linku, že řidič renaultu natankoval plnou nádrž a ujel. Policisté vozidlo uvedené poznávací značky spatřili o několik kilometrů později.

Řidič ohrožoval jízdou chodce

"Ujíždějící vozidlo pronásledovala tři vozidla s policejními hlídkami frýdecko-místeckých policistů. Řidič renaultu bezohlednou jízdou směrem na Ostravu ohrožoval chodce. Během pronásledování policisté několikrát vystřelili pro výstrahu a opakovaně i po vozidle," uvedla tehdy mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková.

K zásahu se po několika desítkách kilometrů přidali i policisté z Ostravy, kteří přehradili vozidlu silnici. Pronásledovaný řidič se tak dostal do pasti a zastavil. Policisté pak zjistili, že přítelkyně řidiče utrpěla průstřel břicha a zranění páteře. Zasažena byla i mícha.

Policista v péči psychologa

Policista, který střílel, se po nehodě zhroutil a musel se o něj postarat psycholog. Řidič ujíždějícího automobilu už byl obviněn mimo jiné z maření výkonu úředního rozhodnutí, protože neměl řidičské oprávnění. Dechovou zkouškou mu navíc naměřili asi jednu promile alkoholu.

Obviněný policista nadále zůstává ve službě, jeho nadřízení totiž zákrok vyhodnotili jako oprávněný. Okresní policejní ředitel Tomáš Václavík řekl Právu, že s ohledem na výjimečnost případu počká s případným personálním opatřením až na rozhodnutí soudu. "Ponechání policisty ve službě neohrožuje průběh vyšetřování," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám