Hlavní obsah

Policie zastavila ujíždějícího řidiče PIT manévrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jičín

Dva speciální manévry použili policisté při pronásledování opilého řidiče na Jičínsku. Prorazili mu pneumatiky a pak jej zpevněným rámem na vozidle, tzv. PIT manévrem, zastavili.

Policie použila PIT manévr k zastaveníVideo: Policie ČR

 
Článek

Případ se odehrál již na jaře, ale policie o něm informovala až v pátek po obvinění 46letého muže. Hlídka chtěla zastavit řidiče opelu v Lázních Bělohrad, ale ten začal ujíždět. Podle policie jel řidič vysokou rychlostí, a proto byl v obci Vejsplachy použit zastavovací pás.

Motorkář v Praze nechal seskočit spolujezdkyni, aby mohl ujíždět policii

Krimi

„Ve Vrchlabí za kruhovým objezdem pak řidič mimo jiné v důsledku propíchnutých pneumatik zpomalil a policisté za pomoci speciálně upraveného služebního vozidla s rámem použili k zastavení PIT manévr,“ uvedla mluvčí policie Eliška Majerová.

PIT manévr znamená, že hlídka kovovým rámem připevněným na svém autě do pronásledovaného vozu za jízdy lehce strčí, aby se otočilo a zastavilo. Zkratka PIT je z anglického pursuit intervention technique, tedy technika zásahu při pronásledování.

Policisté následně zjistili, že 46letý muž je opilý. Dechová zkouška ukázala 1,36 promile alkoholu. Muž se k pití alkoholu doznal a byl mu zadržen řidičský průkaz. Po výsleších byl v těchto dnech obviněn z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Policejní PIT manévrVideo: Novinky.cz/Policie ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám