Hlavní obsah

Policie vyšetřuje únik smrtícího kyanidu i v Rožnově pod Radhoštěm

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín

Uniklý kyanid, který v Bečvě otrávil desítky tun ryb, se mohl do řeky dostat až z 15 kilometrů vzdáleného Rožnova pod Radhoštěm a nemusel pocházet z Valašského Meziříčí či od tamních firem. Policie uvedla, že vyšetřování probíhá i na Rožnovsku.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vylovené uhynulé ryby

Článek

Policie zjistila, že kyanid se dostal do řeky při vyústěný kanálu v meziříčské místní části Juřinka. Tento kanál přivádí odpad i z 15 kilometrů vzdáleného areálu v Rožnově pod Radhoštěm.

Server iRozhlas uvedl, že policie zasahovala v areálu v Rožnově pod Radhoštěm., Potvrdil to ředitel společnosti Energoaqua, která v areálu sídlí, Oldřich Havelka. Odmítl, že by ekologickou katastrofu způsobila tato firma. V areálu jich sídlí více.

Na to, že kyanid mohl uniknout z Rožnova, upozornil i vsetínský zastupitel Michal Berg (Zelení). Podle něj v areálu, kde dříve Tesla vyráběla televizory, některé firmy s kyanidem pracují.

„Vyrábí se zde polovodiče, provádí broušení a čištění kovů. Je proto nejpravděpodobnější varianta, že tato látka unikla z rožnovského areálu. Jestli tomu tak ale skutečně je, to samozřejmě nevím. Zároveň jsou totiž v areálu i staré ekologické zátěže,“ uvedl Berg.

„Věřím tedy, že pachatel, který otrávil skoro čtyřicet kilometrů řeky, bude rychle nalezen a potrestán,“ poznamenal.

Smrtící kyanid se do Bečvy dostal kanálem ve Valašském Meziříčí

Krimi

Kanalizace, která vodu z areálu odvádí, vznikla v osmdesátých letech. Rožnovská Tesla totiž nemohla z místní čistírny odpadních vod pouštět vodu přímo do Rožnovské Bečvy, která měla nízký průtok. Proto byla odpadní voda svedena až za soutok Vsetínské a Rožnovské Bečvy v Juřince. Tak došlo k výraznému „zředění“ odpadních látek.

„Zatím se k případu Bečvy nebudeme blíže vyjadřovat, protože probíhá šetření. Není možné poskytnout další informace,“ sdělila Právu policejní mluvčí Lenka Javorková.

Na otázku, zda policisté prověřovali možnost úniku kyanidu do řeky právě kanalizací z rožnovského areálu bývalé Tesly, odpověděla: „Šetření probíhá na Valašskomeziříčsku i na Rožnovsku.“

Ministerstvo nabídlo pomoc rybářům na otrávené Bečvě

Domácí

O kanalizaci vedoucí do Valašského Meziříčí ví i starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš (ANO). Ten ale tvrdí, že kyanid nemusel pocházet z rožnovského areálu.

„Na tu kanalizaci jsou napojené i jiné firmy, nejen podniky z Rožnova. Nemám zatím informace, odkud by mohl kyanid uniknout. Označovat proto, že mohla tato nebezpečná látka pocházet z Rožnova, je předčasné,“ sdělil Právu Holiš.

Radnice podle něj vede evidenci nebezpečných látek ve městě. „Mohu potvrdit, že zde jsou firmy, které pracují s kyanidem. Dokud mi ale policie neřekne, která z těch firem to byla, tak já to nemůžu vědět. Počkám, až policie určí viníka. Doufám, že ponese následky, které svým jednáním způsobil. Byl bych rád, aby se případ uzavřel co nejdřív. Protože kolem něj roste množství spekulací a vzniká prostor pro šílená a nepravdivá obvinění. Což není dobře,“ míní Holiš.

Jednou z firem zabývajících se v průmyslovém areálu výrobou polovodičů je i ON Semiconductor, která je se dvěma tisíci pracovníky největším zaměstnavatelem v Rožnově. Její mluvčí Lenka Střálková ale tvrdí, že s kyanidem firma nepracuje.

„Naše společnost ve svém výrobním procesu kyanidy nepoužívá a ani je z jiného důvodu neskladuje. Můžeme potvrdit, že policie v naší výrobní společnosti v souvislosti s nedávným masivním úhynem ryb na řece Bečvě nezasahovala,“ dodala Střálková.

Znečištění na 30 kilometrech

Znečištění kyanidem zasáhlo více než třicetikilometrový úsek Bečvy od Valašského Meziříčí po Přerov. Kontaminační mrak po sobě zanechal mrtvou řeku, uhynuly desítky tun ryb. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let. Koncentraci nebezpečných látek v řece se již podle Povodí Moravy podařilo naředit zvýšením odtoků z přehrad, pomohlo i deštivé počasí v uplynulých dnech. V případu padlo několik trestních oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám