Hlavní obsah

Smrtící kyanid se do Bečvy dostal kanálem ve Valašském Meziříčí

– Zlín

Kyanid, který způsobil úhyn desítek tun ryb v řece Bečvě, se do vody dostal z vyústění kanálu v Juřince, místní části Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Už v sobotu policisté uvedli, že na kanál je napojeno mnoho společností. Původce, který vodu otrávil kyanidem, zatím stále není znám, škody nejsou vyčísleny.

Foto: HZS Olomouckého kraje, .

Hasiči z Bečvy vylovili tisíce uhynulých ryb.

Článek

O vývoji ve vyšetřování informovala v úterý policie. „Na případu masivního úhynu ryb v řece Bečvě stále pracujeme. V současné chvíli již víme, že vyústění kanálu, ze kterého se kyanid do Bečvy dostal, je v katastru obce Juřinka na Valašskomeziříčsku. Dále provádíme úkony trestního řízení s cílem případ co nejdříve objasnit," sdělila policie.

Policisté vyšetřování případu ekologické havárie převzali od České inspekce životního prostředí (ČIŽP). První následky byly zaznamenány v neděli 20. září u Valašského Meziříčí, Lhotky nad Bečvou, která je součástí obce Lešná na Vsetínsku, a Choryně.

Valašskomeziříčská chemička DEZA, která spadá pod koncern Agrofert, krátce po havárii popřela, že by znečištění šlo od ní. V tiskové zprávě ji jako možného původce havárie vyloučila i ČIŽP.

Ministerstvo nabídlo pomoc rybářům na otrávené Bečvě

Domácí

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka v sobotu sdělil, že DEZA a Agrofert podají trestní oznámení za pomluvy související s otravou ryb v Bečvě. Společnost DEZA podle něj stále trvá na tom, že není původcem úhynu ryb v řece.

Znečištění zasáhlo více než třicetikilometrový úsek Bečvy až po Přerov. Kontaminační mrak po sobě zanechal mrtvou řeku, uhynuly desítky tun ryb. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let. Koncentraci nebezpečných látek v řece se již podle Povodí Moravy podařilo naředit zvýšením odtoků z přehrad, pomohlo i deštivé počasí v uplynulých dnech. V případu padlo několik trestních oznámení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám