Hlavní obsah

Policie stále šetří Pelikánovo odpuštění pokuty firmě

Právo, Jakub Troníček

Dohoda ministerstva spravedlnosti o narovnání sporů se společností Corpus Solutions kvůli kolabujícímu elektronickému obchodnímu rejstříku může pro šéfa justičního resortu za hnutí ANO Roberta Pelikána znamenat větší problém, než se dosud zdálo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Robert Pelikán

Článek

Kvůli podezření na neoprávněné odpuštění až několikasetmiliónového penále se spornou smlouvou zabývá protikorupční policie. Právu se teď podařilo získat podrobnosti, o co se detektivové opírají. Proti Pelikánovi, který dohodu podepsal za svůj resort letos v dubnu, mluví podle zjištění Práva mimo jiné dopis, který společnosti Corpus Solutions loni v listopadu poslala jeho předchůdkyně ve funkci za hnutí ANO Helena Válková.

Tehdejší ministryně v něm totiž v době vrcholících sporů s firmou její manažerky informuje, že úřad v reakci na mnohočetná pochybení již vyčíslil smluvní pokuty.

„Vzhledem k zásadnímu zpoždění předání aplikace a množství zjištěných vad hlášených prostřednictvím aplikace Helpdesk přesahuje výsledná částka 400 miliónů korun,“ konstatuje Válková v dopise z loňského 19. listopadu, který má Právo k dispozici.

Výpočet podle tohoto dokumentu vychází z faktu, že za rozhodné období bylo zjištěno na 1500 jednotlivých porušení smluvních podmínek. Původní smlouva ministerstva s Corpus Solutions z roku 2010, kterou má Právo k dispozici na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, přitom stanovuje pokuty za její každé jednotlivé porušení až ve výši 500 tisíc korun.

Ministr: Jiné řešení by přineslo náklady

Na možnou masivní škodu na úkor státu v souvislosti s odpuštěním penále upozornil policii v rámci trestního oznámení anonym. Sám Pelikán, který měl přípravu dohody se společností na starosti jako první náměstek Válkové v loňském roce, už dříve takovou konstrukci důrazně odmítl s tím, že je „výplodem chorého mozku“. „Celý ten příběh je absurdní. Někdo policistům tvrdí, že jsme odpustili penále ve výši stovek miliónů korun. Vždyť celkově ta zakázka stála asi třicet miliónů,“ řekl k tomu Pelikán.

Z textu smlouvy, který Právu poskytlo samo ministerstvo, přitom vyplývá, že konečná cena zakázky na systém elektronického obchodního rejstříku činila včetně DPH zhruba 77 miliónů korun. Pelikán každopádně zdůraznil, že ministerstvo si v dohodě vyjednalo slevu ze zakázky a zejména že získalo kompletní dokumentaci, práva a kódy k celému systému, což do budoucna úřad činí nezávislým na IT společnostech.

Způsobenou škodu odmítá

„Jakékoliv jiné řešení než to, které ministerstvo zvolilo, by znamenalo neúměrná rizika a náklady. Pokud by se nepodařilo zajistit plnou funkčnost aplikace co nejdříve, hrozil by kolaps obchodního rejstříku a chaos v korporátním systému jako takovém,“ vzkázal Právu Pelikán přes mluvčího resortu Jiřího Hovorku. Ten doplnil, že Pelikán si za dohodou stojí a jakoukoliv údajně způsobenou škodu odmítá.

Podle dřívějšího vyjádření Pelikána vstupovalo ministerstvo do jednání s Corpus Solutions s uplatněním penále ve výši maximálně deseti miliónů korun, nikoli stovek, jak tvrdí oznamovatel. Jenže zmíněný dopis Válkové naznačuje něco zcela jiného, ministryně v něm totiž společnosti hrozila pokutou přesahující 400 miliónů.

Policie smlouvu šetří, Pelikán za ni odměňuje

Ostatně protikorupční policie nebere celou věc na lehkou váhu a Pelikánem podepsanou dohodou se zabývá s podezřením na trestný čin porušování povinností při správě cizího majetku.

Paradoxní přitom je, že přípravu finální dohody o narovnání, která Pelikánovi může vynést trestní stíhání, on sám podle zjištění Práva odměnil v uplynulých měsících sedmdesátitisícovou odměnou pro ředitele odboru informatiky Jana Ladina.

Vyplývá to z přehledu odměn za první letošní pololetí na portálu Otevřená data české justice. V odůvodnění vysoké odměny se vedle reorganizace oddělení nebo zavádění videokonferencí zmiňuje také „maximální nasazení při řešení problému veřejných rejstříků, včetně přípravy dohody o narovnání“.

Ostrá jednání s firmou běžela několik měsíců v druhém pololetí loňského roku a v prvním kvartálu roku letošního, a to v návaznosti na fakt, že zavádění nového elektronického rejstříku loni v létě provázely problémy s jeho funkčností.

V září pak celý systém zkolaboval a několik dní nebylo možné se do rejstříku vůbec dostat. Plnou funkčnost se podařilo firmě obnovit až na začátku letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám