Hlavní obsah

Policie obvinila pětici z daňových podvodů při dovozu luxusních ojetin z Německa

Právo, Vladimír Klepáč

Celníci a policisté zadrželi pět obchodníků s ojetými luxusními auty, kteří při svých obchodech způsobili státu podle spisu škodu bezmála čtyřicet milionů korun. Zánovní ojetiny z Německa skupina údajně vozila z Brněnska do Česka několik let. Celkem by podle výkazů mělo jít o 359 aut v celkové hodnotě 200 milionů korun.

Foto: Celní správa ČR

Policie zadržela obchodníky s ojetými luxusními auty.

Článek

Podle vyšetřovatelů nebyla za vozidla odvedena daň z přidané hodnoty. Podezřelým hrozí deset let vězení. „Neuhrazením daně navíc získali konkurenční výhodu. Podařilo se jim stlačit cenu. Skupině jsme byli na stopě od počátku roku 2017,“ řekla právu mluvčí celníků Lada Temňáková.

Foto: Celní správa ČR

Policie zadržela obchodníky s ojetými luxusními auty

Od té doby se podle ní podařilo doložit, že tato skupina lidí vytvořila řetězec účelově založených společností se sídlem v Brně a Praze, plně ovládaných hlavními organizátory. Prostřednictvím těchto společností byly výhodně nakupovány vytipované ojeté luxusní vozy převážně z Německa, které byly následně prodány organizátorské firmě s vědomím, že společnosti na vstupu zboží do Česka za něj neodvedou daň z přidané hodnoty v patřičné výši.

Zpočátku tyto společnosti vykazovaly činnost, tedy podávaly daňová přiznání, ovšem jen s minimálními částkami, a v momentě, kdy se o ně začal zajímat finanční úřad, je organizátoři převedli na tzv. „bílé koně". Společnosti se staly nekontaktní a zbyl po nich jen dluh.

Od léta 2018 se do vyšetřování kauzy zapojila policie. Po měsících vyhodnocování podkladů se na jedenácti místech uskutečnily domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků. Celníci a policisté zajistili tři nemovitosti, 23 osobních vozů, 17 mobilních telefonů, výpočetní techniku, záznamová média, razítka, účetnictví a jinou dokumentaci a přibližně dva miliony korun na účtech. Jde o majetek za celkem 42 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám