Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat 18 lidí z krácení daní. Škodu vyčíslili na 1,4 miliardy

Novinky, jdu

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat 18 osob z krácení daní při dovozu pohonných hmot. Z Rakouska a Německa dovezli mezi roky 2010 a 2011 na 276 miliónů litrů nafty a benzínu, za které ale neměli odvést daň z přidané hodnoty (DPH). Celková škoda je vyčíslena na 1,4 miliardy korun.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím tým Kobra

Logo vyšetřovacího týmu daňové Kobry

Článek

„K dovozům pohonných hmot měly být postupně využity tři české obchodní korporace. Výnos z daňové trestné činnosti pak měl být sofistikovaným způsobem vyváděn předstíranými právními vztahy s dalšími firmami,“ popsal v prohlášení mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej k případu s krycím názvem TOPAS.

Na podvodu se podle něj mělo podílet šestnáct českých a jedna slovenská firma a jedna obchodní společnost registrovaná v USA.

Během jedenácti měsíců dokázala skupina ze zahraničí dovést přibližně 276 miliónů litrů nafty a benzínů. V přepočtu se jednalo o více než devět tisíc automobilových cisteren.

Škoda 1,4 miliardy

Na vyšetřování se podílely i Generální finanční ředitelství a Finanční analytický úřad. Dle jejich odhadů měla státu za neodvedení daně vzniknout škoda ve výši 1,4 miliardy korun.

Podle informací ČTK jsou tři z obviněných cizinci. Obviněným hrozí trest odnětí svobody až na 10 let. Policie nyní předala spis, který se skládá z jedenácti tisíc stran textu a třiceti jedna tisíc stran příloh, Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám