Hlavní obsah

Neprojedou. Policie otáčela po celé zemi autobusy mířící do Prahy

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, ČTK, Aleš Honus

Dva autobusy, které mířily s lidmi z Karvinska a z Ostravska na demonstraci proti vládním opatřením do Prahy, v neděli ráno nenechala projet policie na hranici mezi okresy Karviná a Ostrava. Podle policie neměli v pořádku dokumenty, které by je k průjezdu mezi okresy opravňovaly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Autobusy zvládly vyzvednout na Karvinsku jen pár lidí, do Ostravy už neprojely a policie je vrátila zpět. Do Ostravy, kde měly nabrat další desítky lidí, se tak autobusy už nedostaly.

Jak sdělila mluvčí policie Pavla Jiroušková, policisté kontrolovali dva autobusy. Celkem v nich cestovalo sedm osob.

„Tyto osoby nesplnily podmínky vycestování. Případy jsme zadokumentovali a budou oznámeny příslušnému správnímu orgánu k projednání,“ uvedla mluvčí bez bližších podrobností. Na opakovaný dotaz, co konkrétně porušili, pouze zopakovala, že „nesplnili podmínky vycestování.”

Podle serveru iDnes.cz chtěli demonstranti svou cestu zdůvodnit tím, že jedou na výběrové řízení. „Policie nám řekla, že pozvánky na výběrové řízení asistenta poslance neuznává a že předpokládá, že obcházíme vládní nařízení zakazující vycestování z okresu,” řekl serveru jeden z účastníků.

V Praze jsou v neděli hlášeny dvě demonstrace, na 13:00 svolala tu první na Václavské náměstí iniciativa My společně. Zúčastní se ji i nezařazení poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko. Ve 14:00 se má na Staroměstském náměstí konat další, pořádáná iniciativou Chcípl PES.

Švejdar: Policie na víkend ještě posílí kontroly

Domácí

Jihomoravští policisté na hranici Brna-venkova kontrolovali autobus, který nebyl linkový. Nakonec nepřekročil hranici okresu. „Nikdo z cestujících nesplnil podmínku, aby mohl překročit hranice okresu. Policisté jim to vysvětlili, otočili se a jeli zpět,” uvedl mluvčí policie David Chaloupka. Kam vozidlo mířilo a jaké důvody cesty uváděli cestující, mluvčí nesdělil.

Na demonstraci proti vládním opatřením do Prahy mířil také autobus, který monitorovala policie z Plzeňského kraje. Autobus jel z Kralovic, podle mluvčí policie Ivany Jelínkové do něj ale nikdo nenastoupil. „Policie měla vytipované zastávky, na některých nebyla žádná osoba, na některých pár osob bylo, nýbrž do autobusu nikdo nenastoupil, tudíž k žádnému porušení vládních opatřeních nedošlo,” řekla Jelínková.

Reklama

Výběr článků

Načítám