Hlavní obsah

Švejdar: Policie na víkend ještě posílí kontroly

Právo, Jakub Kotalík

Více policejních hlídek na silnicích i v hromadné dopravě. Tak bude vypadat první víkend, kdy platí přísné omezení pohybu. Policisté si dají zejména pozor na horské oblasti, protože vládní nařízení zakazuje cesty do přírody mimo obec, kde lidé bydlí. Právu to řekl policejní prezident Jan Švejdar.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní kontrola 1. března na příjezdu do Prahy.

Článek

Dá se očekávat, že už v pátek a přes víkend budou lidé více cestovat, ať už půjde o lidi pracující ve městech, kteří se chtějí v pátek vracet domů, nebo o výlety do přírody. Připravujete se na to?

Ano, připravujeme, protože se očekává to, co jste zmínil. Policie na to bude muset reagovat a troufám si říct, že na to budeme připraveni. Nicméně situaci o víkendu také velmi ovlivní počasí.

Jak si tu připravenost můžeme představit?

Chystáme zvýšený počet policejních hlídek i zvýšený počet kontrol. Samozřejmě se ve velké míře budeme věnovat re­kreačním oblastem, to znamená zejména horám a turistickým lokalitám, kde by kromě místních neměl nikdo jiný být.

Kontroly na silnici na jihu Čech.Video: Pavel Orholz, Právo

Zaměříte se kvůli tomu více i na veřejnou hromadnou dopravu?

Kontrolujeme všechny způsoby dopravy: pěší, auta, autobusy, vlaky. Kontroly provádíme namátkově, takže samozřejmě nejsme schopni zkontrolovat všechno, ale jsem přesvědčen, že v těch očekávaných rizikových místech bude zvýšený počet policistů znát.

Ve středu po jednání krizového štábu jste řekl, že na kontroly je denně nasazeno přibližně sedm tisíc lidí, včetně vojáků a celníků. Kolik jich bude při tom posíleném víkendu?

Přesné číslo, kolik policistů a v jaké lokalitě bude, vám teď (čtvrtek) neřeknu, protože ten úkol dostali krajští ředitelé a ti na něj budou reagovat.

Aplikace varují před policií. Ta mění místa

Domácí

Dal jste policistům nějaký pokyn ve smyslu, aby tento první víkend, kdy platí přísné omezení pohybu, dávali častěji pokuty, případně porušení předávali správním orgánům?

Já stále tvrdím, že to není o pokutách. Každý by si měl uvědomit, že už bojuje o zdraví své, svých příbuzných, známých a kamarádů. Vidíme, že aktuální situace není dobrá. Za mě tedy rozhodně nejde o to, dát pokyn vybrat maximální množství pokut. Důležité je, aby policie byla vidět a těm, kteří ta opatření nerespektují, dala patřičně vědět, že to tak nejde.

Jak prozatím hodnotíte těch pár dní, kdy policie kontroluje zpřísněná opatření?

V první řadě chci poděkovat všem, kteří ta opatření respektují a respektují i naši práci. Cílem naší přítomnosti na silnicích i jinde opravdu není snaha vybrat co nejvíc peněz do státní pokladny ani uložit maximum pokut, ale jejím cílem je omezit pohyb lidí proto, aby se naše zdravotnictví dostalo do normálu a mohlo poskytovat standardní péči. Netěší to občany ani nás, ale jsem přesvědčen, že to zvládneme.

Reklama

Výběr článků

Načítám